Ședință solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri. Iohannis, apel către clasa politică

1055
Ședință solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului Marii Uniri. Iohannis, apel către clasa politică - fondsedintasolemnaparlament-1543427542.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul s-a reunit, miercuri, 28 noiembrie, într-o ședință solemnă dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Iohannis și-a devansat vizita oficială în Franța prilejuită de inaugurarea Sezonului România-Franța, programată inițial pentru 27 și 28 noiembrie, pentru a putea participa la această ședință.


Printre altele, șeful statului a spus în discursul susținut în ședința solemnă a Parlamentului pentru marcarea Centenarului că aleșii trebuie să revină asupra unor legi, cum ar fi cele ale justiției, care nu au susținerea populară sau pe cea a forurilor europene.
"Este responsabilitatea dvs să asigurați o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise și transparente prin implicarea profesioniștilor și prin dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie corespunzătoare cu nevoile reale ale oamenilor. Este timp să reveniți asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și a instituțiilor europene. Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și modificări ale codurile penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă. Sunt atâtea probleme care își așteaptă rezolvarea și asupra cărora românii doresc să vă aplecați", a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a mai spus că sunt abordări populiste care au semănat discordie, vorbind despre majoritatea politică și guvernamentală și a afirmat că sunt unii politicieni fără simțul guvernării democratice.
"Aniversarea Centenarului a fost așteptată de concetățenii noștri ca unul dintre acele momente de vitalitate. Românii au văzut ce au realizat înaintașii noștri. Dacă clasa politică de azi dorește să fie evocată atunci când peste ani se va vorbi despre România la Centenarul Marii Unirii, atunci va trebui să atingă acele obiective care corespund cu adevărat așteptărilor cetățenilor noștri", a mai spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a mai spus că se pune întrebarea dacă politicienii vor să continue să promită mult și să livreze puțin.
"Pe 1 decembrie 1918 Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generația pentru a se ridica la îndeplinirea unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi președintele României în Anul Centenarului preiau interogația și v-o adresez dvs aleșilor nației - Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani. Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii indiferent de partid sau doctrină e dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă au curajul să livreze istoriei în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne dea sursa coeziunii", a mai spus Klaus Iohannis.


"Ascultați vocea 
românilor!"
"Doamnelor și domnilor parlamentari și guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la nivelul Centenarului și nu îl dezonorați. România își atinge potențialul său doar atunci când politicienii sunt ghidați de un proiect național și de năzuințele oamenilor. Nu să-și piardă direcția și să devină captivă a câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice. Românii înțeleg că lucrurile depind de consecvența în a ne urma angajamentele. Este timpul să înțeleagă acest lucru și majoritatea politică și guvernamentală. Unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afecta modalitatea în care trebuie să sărbătorim", a afirmat președintele.
Pe lângă parlamentari și președintele României, Klaus Iohannis, la ședința solemnă au mai participat premierul Viorica Dăncilă, membrii Guvernului, Senatului, Camerei Deputaților, Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu.
De asemenea, au fost prezenți foștii președinți ai României cu excepția lui Ion Iliescu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul-Mitropolit romano-catolic din București, Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, președinții Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curții Conturi, Academiei Române, guvernatorul BNR, șefii misiunilor diplomatice acreditate la București. 
Carmen MOCANU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9423 secunde