Şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Se votează preţul gigacaloriei şi bursele pentru elevi

206
Şedinţă extraordinară de Consiliu Local. Se votează preţul gigacaloriei şi bursele pentru elevi - sedinta-1608034261.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali participă, la această oră, la şedinţa extraordinară de Consiliu Local. Pe ordinea de zi sunt patru proiecte de hotărâre.
Proiectul de hotărâre nr. 1 vizează rectificarea bugetului local pe anul 2020, necesară, ca urmare a obţinerii unor subvenţii pentru termie şi plata salariilor asistenţilor personali, dar şi a unei diminuări a veniturilor, ca urmare a facilităţilor acordate pe impozitul pe clădiri, ca urmare a pandemiei, dar şi a neîncasării taxelor pe spectacole, de asemenea, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. De asemenea, pe ordinea de zi se află şi proiectul de hotărâre pentru aprobarea numărului şi cuantumului burselor aferente semestrului I al anului şcolar 2020 – 2021 pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului local al energiei termice furnizată în SACET de către RADET şi proiectul de hotărâre privind stabilirea preţului local pentru populaţie al energie termice.


La acest proiect, consilierii PSD şi USR au propus amendamente privind rectificarea bugetului ţinând cont de faptul că acesta prevede numai plata unor burse sociale, fără a fi incluse şi bursele de merit şi bursele de performanţă.


Primarul Vergil Chiţac a explicat că este vorba despre o şedinţă de îndată şi că, deocamdată, nu a fost calculat impactul asupra bugetului local a sumelor necesare tuturor burselor. „Celelalte burse pot face obiectul unei şedinţe ulterioare. În urma unei analize, la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, să vedem dacă vom identifica în interiorul bugetului sumele necesare. Aceasta este o şedinţă de îndată deoarece am considerat important ca bursele sociale să ajungă de îndată în familiile respective, înainte de sărbători”, a explicat edilul.
Consilierii PNL susţin că nu există bani în buget pentru toate tipurile de burse.


Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătaru, a propus autorităţilor locale să solicite sumele necesare burselor şcolare de la bugetul de stat, acestea fiind un drept al elevilor, prevăzut în Legea Educaţiei.


UPDATE


Amendamentul consilierului PSD, Costin Răsăuţeanu, privind modificarea bugetului astfel încât să fie prevăzuţi banii pentru toate bursele şi pentru o subvenţie mai mare la preţul gigacaloriei pentru populaţie, nu a trecut. acesta a primit doar 8 voturi pentru şi 18 împotrivă.


Ulterior, proiectul privind rectificarea bugetară a trecut în forma elaborată iniţial.


UPDATE 
La proiectul de hotărâre privind stabilirea burselor pentru elevi, consilierii locali al USR-PLUS şi consilierul PSD au depus amendamente, susţinând că proiectul ar trebui să aibă în vedere şi celelalte burse, nu doar cele sociale.
Mai mult decât atât, proiectul a primit aviz nefavorabil de la Comisia nr. 4, Comisia pentru învăţământ din cadrul Primăriei Constanţa.
Cu 9 voturi pentru, 9 împotrivă şi 9 abţineri, amendamentul USR – PLUS nu a fost aprobat.
De asemenea, cu 8 voturi pentru, 15 împotrivă şi 4 abţineri, nici amendamentul consilierilor PSD nu a trecut.
Cu 9 voturi pentru, trei împotrivă şi 14 abţineri, proiectul cu bursele a fost respins.


UPDATE 
Cel de-al treilea proiect de pe ordinea de zi priveşte stabilirea preţului local al energiei electrice furnizate de SACET de către RADET Constanţa începând cu data de 1 ianuarie 2021 în municipiul Constanţa. În contextul majorării preţului la gigacalorie, preţul practicat de către RADET va fi de 561,41 de lei pentru gigacalorie.
Cu 27 de voturi pentru, proiectul a trecut.
Cel de-al patrulea proiect de pe ordinea de zi vizează stabilirea preţului local pentru populaţie al energiei termice, 250 de lei pentru gigacalorie, diferenţa urmând să fie acoperită din subvenţia acordată de autorităţile locale.
Consilierul local PSD Costin Răsăuţeanu a propus un amendament prin care ar fi dorit să se stabilească un preţ de 200 de lei pentru gigacalorie pentru populaţie, însă acesta nu a fost aprobat.
Cu 19 voturi pentru, şase împotrivă şi două abţineri, proiectul a trecut.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7047 secunde