Mircea Geoană:

"România trebuie să se asigure că NATO va continua să întărească flancul său estic"

303
"Actuala ediție, cea de a șaptea, a conferinței Bucharest Forum, are loc într-un context geopolitic marcat de tensiuni sistemice la nivel global, la nivelul Uniunii Europene și la nivel regional, context în care România trebuie să se asigure că nu se va reveni la o politică a sferelor de influență și că NATO va continua să întărească flancul său estic", a declarat, pentru Agerpres, Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România, co-organizator al forumului care se desfășoară săptămâna viitoare la București.

"La nivel global există o tensiune clară între multilateralism, care a fost o politică impusă de SUA în perioada postbelică, și naționalismul care caracteriza relațiile internaționale până la Al Doilea Război Mondial. Revenirea la o abordare unilaterală se vede prin lipsa de încredere în ancore ale sistemului liberal global precum organizațiile internaționale (fie politice, militare sau economice) sau în comerțul liber", explică Mircea Geoană.

Acesta a reiterat că pentru țara noastră este de importanță vitală să fie conectată la căile comerciale ale Europei.

"Consider că nu trebuie să irosim nicio oportunitate pentru ca cele trei coridoare de transport paneuropean să tranziteze România. Dacă prioritățile partenerilor noștri europeni s-au schimbat la un moment dat, iar noi nu am fost suficient de convingători pentru a asigura în continuare finanțarea europeană a acestor trei coridoare pan-europene de transport, la parametrii stabiliți inițial, nu înseamnă că ne putem permite ca România să rămână izolată. Este evident că proiectele bune vor găsi întotdeauna finanțare și că trebuie să profităm de realitatea geografică, care este una singură și oferă Constanței și României un rol principal. Faptul că anumite coridoare de transport, aparent abandonate de către Comisia Europeană, își găsesc locul în inițiativele Chinei legate de dezvoltarea Drumului Mătăsii ar trebui să ne dea de gândit, atât nouă cât și partenerilor noștri europeni, împreună cu care trebuie să încercăm să găsim răspunsuri la aceste provocări în viitorul cadru financiar", a mai spus Mircea Geoană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6238 secunde