"România are nevoie de asistența FMI pentru încă doi ani"

83

Articole de la același autor

România are nevoie de asistența FMI pentru încă doi ani, a declarat, ieri, președintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, care a precizat că, dacă țara noastră are nevoie de sprijin, Fondul este gata să îl ofere. 

"Dacă România crede că va beneficia de pe urma sprijinului FMI pentru încă doi ani, pentru a pune în practică reformele și pentru a susține economia într-o manieră sustenabilă, FMI se bucură să vă ajute și să fie la masa negocierilor chiar în această săptămână", a declarat Christine Lagarde, la Palatul Cotroceni. 

Președintele Băsescu a apreciat că, în perioada următoare, reforma sistemului de sănătate ar trebui să devină o prioritate. 

"La începutul anilor 2.000, bugetul pentru sistemul de sănătate a fost de un miliard. Acum este de cinci miliarde, dar asistența sanitară s-a diminuat din punct de vedere calitativ. Ceva s-a întâmplat cu banii introduși în sistem. Trebuie să analizăm cu atenție acest sector", a precizat Băsescu. 

El a adăugat că băncile ar trebui încurajate să ofere credite IMM-urilor, atrăgând atenția asupra sectorului agricol, unde nu este susținută suficient procesarea producției autohtone. 

"Toată lumea dă vina pe bănci, pentru că nu finanțează economia și așa mai departe. Dacă îi întrebi pe cei din sectorul bancar, îți vor răspunde că ei sunt gata, dar că nimeni nu le-a cerut banii. Adevărul e undeva la mijloc. Ei oferă bani, dar cu dobânzi foarte mari, ceea ce nu este convenabil pentru IMM-urile pe care încercăm să le susținem. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să introducă niște instrumente pentru a face băncile să aibă încredere, iar garanțiile de stat trebuie oferite, pentru a stimula dezvoltarea IMM-urilor, dar nu întreprinderile care depind de marile companii, deoarece - spre exemplu, în agricultură, importăm alimente, deoarece nu procesăm propria noastră producție agricolă. Guvernul poate introduce anumite facilități pentru bănci, deoarece există multe credite neperformante și se tem de ce se poate întâmpla", a arătat președintele. 

De asemenea, Traian Băsescu a atras atenția asupra importanței restructurării companiilor de stat, sector în care economia nu e performantă. În acest context, el a apreciat că aderarea la zona euro poate deveni problematică, în cazul în care managementul nu va fi mai performant.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4159 secunde