Remus Cernea a rămas fără pașaport de serviciu, după o vizită în Taiwan

119
Remus Cernea a rămas fără pașaport de serviciu, după o vizită în Taiwan - 11466661015152070937117514262491-1375972135.jpg
Ministerul Afacerilor Externe i-a retras pașaportul de serviciu lui Remus Cernea, după ce acesta a vizitat Taiwan-ul, împreună cu alți trei deputați. 


Patru parlamentari au pus pe jar relațiile româno-chineze. Ministerul de Externe ar putea fi pus în situația de a da explicații reprezentanților Chinei, după ce deputații noștri au vizitat Taiwanul, în calitate de demnitari ai statului, deși România nu recunoaște oficial independența Taiwanului. "A fost o vizită informală" se scuză aleșii, deși au folosit pașaportul diplomatic. 


Ministerul Afacerilor Externe a afirmat joi că dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, în zone nerecunoscute de România, precum Taiwan, și a anunțat că șeful diplomației a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegației.


Precizarea MAE vine după ce presa a relatat că patru deputați, respectiv independentul Remus Cernea, social-democrații Ninel Peia și Ovidiu Iane și democrat-liberalul Costică Canacheu, au fost recent în Taipei. 


"Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului 'o unică Chină' ('one China policy') și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză", se arată într-un comunicat al MAE remis AGERPRES. 


Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că "toate instituțiile statului trebuie să respecte cu strictețe natura relațiilor bilaterale cu R.P. Chineză". 


"MAE dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparența unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituțiilor românești, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", se arată în comunicatul MAE. 


Diplomația română afirmă că, potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Martie 2013
Stire din Actual : Cutremur puternic în Taiwan
Pagina a fost generata in 0.417 secunde