Regiunea Dobrogea - cine o susține și pe ce atuuri mizează

Vineri, 28 Iunie 2013, 18:21
2123
Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au organizat, vineri, o dezbatere publică privind procesul de regionalizare-descentralizare. 

Evenimentul a avut loc la Pavilionul Expozițional din Constanța și s-a bucurat de prezența a numeroase persoane interesate din ce regiune va face parte județul Constanța, precum și care vor fi județele cu care "ne vom înfrăți".

Dezbaterea a fost prezidată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, împreună cu oficialii locali. Alături de acesta au fost prezenți și Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța dar și edilul Radu Mazăre, precum și alți primari din Constanța și Tulcea. Totodată, la eveniment au participat membri ai grupului de lucru academic din Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), reprezentanți ai administrației publice locale din județele Constanța și Tulcea, ai societății civile, specialiști și jurnaliști, alături de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În cadrul dezbaterii, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a susținut că obiectivul strategic al Guvernului României pune accent pe o dezvoltare echilibrată a acestei țări, pe un nivel minim obligatoriu de dezvoltare, cu acces minim la un trai decent pentru cetățeni.

"În momentul în care vom avea regiuni, timpul acesta se va împărți la 8-10 regiuni administrative. Birocrația se va reduce, nu va crește, și vom reuși să introducem în România ghișeul unic, iar omul nu va fi nevoit

să-și petreacă mult timp din viață pentru un aviz", a spus ministrul Dragnea.

Pe de altă parte, el a mai adăugat că încă nu a fost luată o decizie finală privind formarea Regiunii Sud-Est sau a Regiunii Dobrogea din care ar trebui să facă parte și județul Constanța.

"Dacă desenăm regiunea Dobrogea există argumente să nu o condamnăm. Există o varietate de resurse, există mai multe forme de relief, există multiculturalitate și interacțiune socială în Dobrogea. Există Marea Neagră și un potențial de dezvoltare a Portului Constanța. Mai există un program serios pentru Delta Dunării. Însă încă nu am luat o decizie privind formarea regiunii Dobrogea", a mai spus viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Grupul academicilor a precizat că formarea regiunilor se va face ținându-se cont de indicatorii statistici, moment în care Liviu Dragnea a precizat că este susținător al regiunii Dobrogea.

Prezent la dezbaterea publică privind regionalizarea, primarul Radu Mazăre a precizat că i se pare normală regiunea Dobrogea.

"Am discutat și cu colegii de la Tulcea, și cu Liviu Dragnea. Mi se pare normală regiunea Dobrogea. Avem mai multe similitudini de comportament cu tulcenii, decât cu moldovenii. Moldovenii sunt simpatici, au fete frumoase, dar gândim diferit. Dacă vine regionalizarea, banii se împart pe regiuni și fiecare decide cum să-i împartă. Esența regionalizării o reprezintă accesul la resurse care acum sunt la București, unde se iau decizii. Părerea mea este că se iau decizii anapoda și strâmbe", a spus edilul Radu Mazăre.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a spus că nu își permite să ignore viața constănțenilor. Acesta a adus în discuție potențialul economic al Dobrogei, locurile de muncă.

"Trebuie să facem o strategie pe termen mediu și lung pentru Dobrogea. Să facem porturi, să construim un spital regional, să avem drumuri regionale. Regionalizarea înseamnă să avem infrastructură pe toate direcțiile. Francezii spuneau cu date statistice cum au evaluat toate localitățile după descentralizare. Noi vorbim de o intenție. Noi dorim să facem același lucru. Această decizie istorică ne privește pe toți. Nu este vorba de un interes personal, ci al dobrogenilor, al românilor", a spus Constantinescu.

El a mai precizat să regiunea Dobrogea ar urma să fie formată doar din județele Constanța și Tulcea și că este sigur că, la final, acest lucru se va întâmpla.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1833 secunde