PSD, proiect de lege privind amânarea plății chiriei, pe perioada stării de urgență

417
PSD, proiect de lege privind amânarea plății chiriei, pe perioada stării de urgență - fonsproiectpsd-1585250517.jpg

Articole de la același autor

Trei parlamentari de la PSD au inițiat un proiect de lege potrivit căruia operatorii economici și profesioniștii a căror activitate a fost întreruptă ca urmare a unor acte ale autorităților publice aplicate în starea de urgență să fie scutiți de la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Inițiatorii sunt senatorii PSD Șerban Nicolae și Paul Stănescu și deputatul PSD Alfred Simonis, iar proiectul a fost deja depus la Parlament.

"Locatarii, operatorii economici, profesioniști și autoritățile publice și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență sunt scutiți de la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la art. 1 sunt scutiți de plata obligațiilor față de bugetul de stat și bugetele locale aferente chiriilor neîncasate. Scutirile prevăzute la art.1 și 2 se aplică în mod corespunzător de la 1 martie 2020, pentru fracția rămasă din luna în care încetează starea de urgență, precum și pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgență", se menționează în proiectul de lege.

În plus, se precizează că facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.



Proiectul mai stipulează și faptul că acele "contracte de închiriere la care se referă dispozițiile 1-3 se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile".
Inițiatorii susțin în expunerea de motive că starea de urgență determinată de epidemia de Covid-19 instituită prin decretul președintelui României a impus o serie de restricții, care au dus la restrângerea sau chiar întreruperea unor activități economice, iar în aceste condiții, operatorii economici și profesioniștii sunt în situația de a plăti chiria aferentă unor imobile înregistrate din punct de vedere fiscal ca sedii sau puncte de lucru fără a-și putea desfășura activitatea.

"Este firesc și echitabil ca operatorii economici a căror activitate a fost restrânsă sau întreruptă prin aplicarea actelor autorităților publice aferente stării de urgență să nu achite contravaloarea unei folosințe de care nu beneficiază", se susține în expunerea de motive.



Cum proiectul a fost depus la Parlament, urmează să se voteze dacă nu cumva reprezentanții Guvernului vor rezolva problema mult mai rapid, în sensul de a emite o Ordonanță de Urgență prin care să fie soluționată și această problemă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4246 secunde