Propunere legislativă. Pașapoartele ar putea avea 10 ani valabilitate

309
Propunere  legislativă. Pașapoartele  ar putea avea  10 ani valabilitate - pasaport-1514895823.jpg
Mai mulți parlamentari au inițiat o propunere legislativă care vizează ca, pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate al pașapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 și 25 de ani să rămână de 5 ani.

"Prezenta propunere legislativă urmărește alinierea legislației României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, prin optimizarea condițiilor aplicabile cetățenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum și prin reducerea la jumătate a sarcinii administrative a Serviciilor Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEEPS)", se arată în expunerea de motive.

Potrivit art. 18 al. 2.) lit. b.) din Legea nr. 248/2005, valabilitatea pașapoartelor simple electronice este de cinci ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Acest termen este dublu inferior față de termenele de valabilitate ale pașapoartelor simple electronice eliberate cetățenilor majorității statelor membre ale Uniunii Europene, și anume de 10 ani, de exemplu, în statele comunitare precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia și Irlanda, motivează inițiatorii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4583 secunde