Proiectele de infrastructură ar putea fi transferate de la centru la nivel local

238
Proiectele de infrastructură ar putea fi transferate de la centru la nivel local - ioneldanca249151-1591981245.jpg
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat, vineri, că proiectele de infrastructură rutieră și feroviară de interes local vor putea fi transferate de la autoritățile centrale la nivelul celor locale, conform unei Ordonanțe de Urgență adoptate în ultima ședință de Guvern.

"Un act normativ adoptat în ședința de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus și a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes local de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale. Este o soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens, pur și simplu, aglomerau comunitățile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor localități, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri", a explicat, la Digi24, Ionel Dancă, în cadrul unei declarații de presă.

El a evidențiat că, prin această OUG, autoritățile locale vor avea posibilitatea să preia în gestiune și execuție proiecte de infrastructură rutieră și feroviară, fie prin autoritatea locală, fie prin asociații de dezvoltare intercomunitară, pentru dezvoltarea și execuția unor lucrări pe infrastructura de interes național. Astfel, drumuri naționale, centuri ocolitoare care nu erau până în prezent în grafic de execuție la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor putea fi transferate autorităților locale și executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea lucrărilor, acestea să revină în administrarea CNAIR.

"Prin acest mecanism, se rezolvă o problemă acută a Programului Operațional Infrastructură Mare, respectiv un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare - din lipsă de interes, din lipsă de competență - și acum acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local, unde există voință și interes major pentru realizarea acestora și vor putea fi realizate, astfel încât România să nu piardă banii europeni", a menționat Ionel Dancă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0547 secunde