Proiecte de viitor pentru dezvoltarea Năvodariului. „Avem nevoie de un oraş verde”

423

Articole de la același autor

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, spune că urbea pe care o administrează nu mai seamănă deloc cu cea din urmă cu 10 ani. În Năvodari au apărut parcuri, străzi asfaltate, fântâni arteziene şi aşa mai departe. Iar noi proiecte de dezvoltare sunt demarate! Florin Chelaru a prezentat în exclusivitate pentru „Cuget Liber” câteva dintre proiectele pe care le are în plan.

Oraşul Năvodari s-a dezvoltat enorm în ultimii ani. De-a lungul timpului, foarte mulţi cetăţeni au ales să îşi cumpere apartamente în Năvodari sau în Mamaia-Nord. Chiar dacă preţurile acestora sunt destul de piperate, oamenii își pot mări veniturile prin închirierea lor sau pur şi simplu se pot bucura de priveliştea frumoasă pe care o oferă atât Năvodariul, cât şi Mamaia Nord. Totuşi, pentru a atrage în continuare populaţie, Năvodariul are nevoie de proiecte care să fie duse la bun sfârşit într-un timp cât mai scurt. Primarul Florin Chelaru a vorbit pentru „Cuget Liber” despre proiectele aflate în derulare, dar și despre cele viitoare.

„După cum știți, în ultimii zece ani Năvodariul s-a extins enorm, s-au dezvoltat cartiere întregi. Ca număr al populației, suntem cea de-a treia localitate din județ, cu peste 43.000 de locuitori, cu doar 500 mai puțin decât Medgidia. Însă toată această dezvoltare a creat o presiune enormă pe umerii administrației locale, care trebuie să țină pasul cu infrastructura, utilitățile etc. Și cum bugetul local nu poate reprezenta o sursă de dezvoltare, singura noastră soluție a fost atragerea de fonduri europene și guvernamentale. Spre exemplu, pentru anul acesta, avem un buget de venituri proprii de 17 milioane de euro, iar din fonduri europene atrase, încă 24 de milioane de euro.

În perioada imediat următoare, vor începe lucrările pentru extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă în întreg cartierul Mamaia Sat, în Năvodari și Mamaia Nord. Prin acest proiect implementat de RAJA vom rezolva multe dintre problemele orașului, iar Mamaia Sat va fi racordată la canalizare și apă în procent de peste 95%”, a declarat primarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.

O școală modernă și trei parcuri noi vor fi realizate în curând

O nouă şcoală şi trei parcuri sunt în planul primarului din Năvodari pentru următorii ani. Va fi o unitate de învăţământ dotată cu aparatură modernă, sală de sport şi terenuri în exterior.

De asemenea, cele trei parcuri se vor întinde pe o suprafaţă de 5 hectare şi vor fi concepute în aşa fel încât să atragă cetăţenii din Năvodari.

„Un alt proiect care va demara, sperăm, până la finele anului este construirea noii Școli nr. 3, un proiect cu fonduri europene. Suntem în faza de licitație. Investiția, în valoare de peste 4 milioane de euro, se va realiza pe strada Pescărușului și va integra și un corp de clădire construit în urmă cu aproape 15 ani, dar niciodată finalizat. Noua școală va avea 20 de săli de clasă mari și luminoase, opt laboratoare, sală de sport, terenuri de sport în exterior, sală de festivități, bibliotecă școlară, cabinete, tot ce este necesar într-o școală modernă.

De asemenea, avem în faza de execuție construirea a trei noi parcuri în orașul Năvodari, în suprafață de 5 hectare. Finanțarea de 21 milioane lei se face din fonduri europene. Primul parc se face în zona străzii Midiei, al doilea în zona Pieței de Pește – Faleză/Front Canal și cel de-al treilea în zona La Grătare. 90% din suprafața terenului va fi ocupată de spații verzi amenajate estetic, iar pe 10% va fi montat mobilier urban de tip băncuțe, coșuri de gunoi și se vor amenaja ochiuri de apă, pergole decorative ș.a. Foarte important, suntem în procedura legală pentru a demara modernizarea și supra-lărgirea podului peste ecluză. Există sursa de finanțare, lucrăm la partea tehnică”, a mai spus Chelaru.

Primarul merge pe ideea de oraş verde care să atragă creşterea demografică.

„Noi nu ne aflăm în competiție cu alte localități, ci încercăm să oferim cetățenilor noștri condiții cât mai bune. Punem accent pe nevoia de a avea un «Năvodari oraș verde», de a amenaja spații publice prietenoase cu mediul și oamenii. Așa se poate explica de ce suntem una dintre localitățile cu cea mai mare creștere demografică, de ce tot mai mulți oameni aleg Năvodariul. Știm că există și probleme, neajunsuri, dar suntem pregătiți să le depășim și să dezvoltăm orașul”, a concluzionat edilul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4186 secunde