Proiect de lege PSD: Mihai Viteazul, martir al națiunii române

Sâmbătă, 07 Martie 2020
168
Social-democrații au depus, în procedură de urgență la Senat, un proiect de lege prin care Mihai Viteazul să fie declarat martir și erou al națiunii române, pentru "rolul pe care l-a avut în realizarea primei uniri a poporului român". Semnatarii inițiativei legislative propun ca anual să fie organizate ceremonii în 27 mai, potrivit Agerpres.

"Se declară martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, Domn al Țării Românești, Domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a în săvârșirea primei uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României", arată inițiatorii în propunerea legislativă.

De asemenea, ceremonii anuale ar urma să fie organizate anual în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și din străinătate, prin "programe și manifestări cu caracter cultural-științific". "Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători", conform sursei citate.

Propunerea legislativă este susținută de nouă parlamentari ai PSD, în numele inițiatorilor semnând Natalia Intotero și este depusă, în procedură de urgență la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Pagina a fost generata in 0.3394 secunde