Proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați

153
Proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, aprobat tacit de deputați - secui-1588141702.jpg
Un proiect de lege care prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică a fost adoptat tacit de Camera Deputaților și a ajuns la Senat, care este for decizional.


"Ținutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României", se arată în proiectul de lege inițiat de deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro și Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza.


Inițiatorii susțin că înființarea regiunii autonome este o expresie a identității istorice a zonei și va asigura egalitatea de șanse a cetățenilor și protecția identității naționale maghiare.


"În limitele legii, este de dorit transferarea în competența regiunii și a unor sarcini care aparțin unor competențe naționale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop", se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.


Ținutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din județele Covasna, Harghita precum și "scaunul istoric Mureș", ar avea un președinte cu mandat de patru ani.


"În Ținutul Secuiesc limba maghiară are același statut ca și limba oficială a statului. Toți cetățenii domiciliați sau rezidenți în Ținutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiții egale, în viața privată și cea publică, inclusiv în cadrul instituțiilor publice, precum și în fața autorităților publice, atât oral cât și în scris", conform proiectului de lege.


Sursa: antena3.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.231 secunde