La aproape doi ani de când primarul de Constanța i-a reclamat pentru abuz în serviciu și pentru fals și uz de fals

Procurorul și specialiștii DNA care s-au ocupat de dosarul lui Mazăre au fost exonerați de orice acuzație

2148
Procurorul și specialiștii DNA care s-au ocupat de dosarul lui Mazăre au fost exonerați de orice acuzație - 86ebc43444cdf451b149e5de84ff3ef5.jpg
În nenumărate intervenții mediatizate, Radu Mazăre a tunat și a fulgerat împotriva procurorilor DNA care l-ar fi hărțuit și i-ar fi încălcat drepturile în timpul cercetărilor în dosarul terenurilor retrocedate abuziv.
Primarul nu a dat doar din gură în fața presei, ci a formulat și plângeri penale împotriva pro-curorului DNA Gheorghe Onea, care a instrumentat dosarul, și împotriva specialiștilor din cadrul DNA, Ion Cătălin Cucoară și Ghiorghe Macovei, care au întocmit raportul de constatare tehnico-științifică ce fundamen-tează prejudiciul de 114 milioane de euro în dauna statului și a municipalității Constanța.
Mai precis, procurorului Onea îi contestă rezoluția prin care a dispus efectuarea raportului mai sus pomenit, în aceeași plângere penală arătându-se că cei doi specialiști ai DNA au fost recuzați de Mazăre din singurul motiv că primul, Cătălin Cucoară, înainte de a fi angajat la DNA, ca specialist, a ocupat funcția de inginer șef la Oficiul de Cadastru din Constanța.
Procurorul Onea a arătat, în cursul anchetei demarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, că toate cercetările și audierile în dosar au fost realizate cu respectarea tuturor drepturilor învinuiților, care au fost audiați în prezența tuturor avocaților, au fost înștiințați în scris și li s-a pus la dispoziție întregul material probator, inclusiv raportul de constatare tehnico-științifică incriminat, chiar și în format electronic.
Cătălin Cucoară a declarat că, într-adevăr, a fost angajat al Oficiului de Cadastru Constanța înainte de a fi fost angajat la DNA, dar că nu este în relații de dușmănie cu primarul Constanței, pe care, de altfel, nu îl cunoaște personal, și nici cu vreo altă persoană din Primărie.
Cu privire la raportul de consta-tare întocmit, Cucoară a arătat că nu a făcut decât să analizeze, în calitatea sa de specialist în topografie, geodezie și cadastru, evaluările de terenuri din dosarul cauzei și să aplice aceeași metodă folosită și de evaluatorul agreat de Primăria Constanța, dar să o aplice corect, ținând cont de toate caracteristicile zonelor.
Celălalt specialist al DNA, Ghiorghe Macovei, a declarat că s-a folosit de pregătirea sa profesională în domeniul economic și al utilizării tehnicii de calcul electronic, pentru a verifica precizia calculelor din raportul de con-statare, prin utilizarea programului Excel.
În urma declarațiilor celor trei persoane reclamate de Mazăre și coroborând cu analiza materialului probator din dosar, procurorul Par-chetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a ajuns la concluzia că toate probele admi-nistrate, toate măsurile dispuse și modul în care a fost efectuată urmărirea penală au stat sub semnul legalității, respectându-se întocmai drepturile și garanțiile procesuale ale tuturor celor cercetați în dosar. Drept pentru care procurorul Claudia Bobe a dispus neînceperea urmăririi penale față de procurorul DNA Onea și specialiștii DNA Cucoară și Macovei.
Asta demonstrează clar că Mazăre a țipat degeaba că este persecutat de procurori, de fapt s-au purtat cu mănuși cu el și cu acoliții lui, tocmai pentru a nu compromite finalitatea dosarului.
Până la urmă, dacă Mazăre și întreaga ceată de inculpați ar fi curați și nevinovați, ar trebui să grăbească judecata pe fond, nu să se agațe de tot felul de chichițe avocățești pentru a tergiversa procesul sau a-l compromite pe motive de procedură.
Presupunând că justiția ar funcționa anapoda și în acest caz, iar cercetarea atât de laborioasă a procurorilor ar fi zădărnicită de instanță, ca în atâtea alte cazuri pe care procurorii le acuză, există totuși concluziile rechizitoriului, există acel raport de constatare pe ai cărui autori Mazăre încearcă din răsputeri să-i compromită, dar nu reușește.
Cum ar mai putea el să conducă un oraș, câtă vreme bănuiala unui prejudiciu de 114 milioane de euro, documentat prin calcule precise și rezultat din valorificarea abuzivă a terenurilor municipiului Constanța, ar plana asupra lui și a directorilor din Primărie?
v v v
În curând, vom prezenta în ziarul Cuget Liber fragmente din Raportul de constatare tehnico-științifică realizat de specialiștii DNA, pentru a oferi constănțenilor posibilitatea de a vedea cu ochii lor de ce inculpatul Mazăre dorește ca acest document să nu poată fi folosit în proces.


Un dosar al procurorilor DNA care nu s-a finalizat cu "canci". Ba dimpotrivă!

Reamintim că dosarul terenurilor retrocedate abuziv, care stabilește un prejudiciu de 114 milioane de euro, a fost trimis în instanță și a fost amânat, până în prezent, pentru diverse motive invocate de inculpați.
Concret, în calitate de membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 (lege privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) din cadrul Primăriei Constanța, au fost trimiși în judecată, ca inculpați, Radu Ștefan Mazăre, primarul municipiului Constanța, Nicușor Daniel Constantinescu, în calitate de fost consilier municipal, Constantin Racu, fost director al Direcției Administrație Publică, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Direcției Patrimoniu, Ion Marica, direc-torul Direcției Tehnic Investiții, Dan Miron, fost consilier municipal și consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă și Bogdan Ghițulescu.
Prin probatoriul administrat în cauză, ei sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimo-niale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
De asemenea, mai sunt acuzați de fals intelectual, în formă continuată și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
Tot prin rechizitoriul DNA, au mai fost trimiși în judecată patru funcționari din Primăria Constanța și doi de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Andrei Sozanski, Grațiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, Luminița Călătoru și Silvia Stanciu sunt acuzați de fapte asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Din cercetările procurorilor a mai reieșit că, la săvârșirea in-fracțiunilor au ajutat, în calitate de complici sau instigatori, și mandatarii Georgică Giurgiu-canu, Emil Dragoș Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache și Niculae Nejloveanu.
Tot pentru infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiunile de corupție sunt judecați și notarii publici Andrei Aurel-Jean, Cristina Budei și Ruxandra-Luminița Darie.
De asemenea, în calitate de moștenitoare ale persoanelor în-dreptățite să primească terenurile cu care s-au făcut "manevre", Elena Ștefănescu și Laura Mariana Leșe sunt acuzate de complicitate la infracțiuni de corupție.
Și anumiți cesionari cumpără-tori de drepturi succesorale au fost trimiși în fața judecătorilor, fiind acuzați de complicitate la infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție: Viorel Pană, Valentin Gheor-ghe Ionescu, prin firma sa "Habitat și Ambient" SA, Cristian Borcea și Mihai Camboianu, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC "Holland Development Group" SA, și Daniel Ene, Marius Pușcași, Carmen Pușcași și Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică, și prin firma sa "New Home Construct" SA. Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Șerban și Basarab Popa, prin firma sa "Pomacost" SA, și "Aqualand" SA, la care era acționar au avut calitatea de interpuși la cumpărarea terenurilor și sunt acuzați de infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.
Ultimul pe lista inculpaților este evaluatorul agreat de Primăria Constanța, Alin Horațiu Dima, care a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiuni asimilate și în legătură directă cu infracțiuni de corupție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3931 secunde