Problemă „rezolvată”! Parcare îngrădită de autorități, astfel încât să nu mai poată fi folosită deloc

3897

Articole de la același autor

Parcarea pe pământ, folosită de locatarii mai multor blocuri turn din cartierul Tomis III, după ce au reușit în instanță să oprească ridicarea unei biserici, a fost îngrădită de echipele autorităților locale, care, la schimb, au amenajat 10 locuri noi. Oamenii sunt revoltați căci nu doar că au rămas cu o mocirlă în fața ferestrelor ci acum nu mai au nici unde să își lase mașinile.

În urmă cu două luni, „Cuget Liber” răspundea apelului unor locatari din cartierul Tomis III, care ne-au cerut sprijinul pentru a semnala o situație anormală, în mijlocul unui cartier cu blocuri și mii de locatari. Constănțenii solicitau ca fosta parcare, proiectată în urmă cu zeci de ani, odată cu complexul de blocuri, să le fie redată și amenajată, astfel încât să aibă unde își lăsa mașinile. La momentul respectiv, pe terenul cu pricina era doar o mocirlă alimentată de ploile și zăpada de peste iarnă, în care erau nevoiți să înoate pentru a-și parca autoturismele.

Porțiunea respectivă face, în prezent, obiectul unui proces, după ce Asociația de proprietari O6 a solicitat în instanță anularea unei autorizații de construcție emisă de Primăria Constanța în anul 2014, pentru ridicarea unei biserici. De altfel, terenul de 612 mp a fost atribuit Arhiepiscopiei Tomisului tot de către Primăria Constanța, în anul 2007. În primă instanță, instanța a anulat autorizația, însă procesul nu este încă încheiat. Cu toate acestea, terenul nu mai era împrejmuit și oamenii care locuiesc în zonă îl foloseau pentru parcare, așa cum îi fusese destinația inițială, lucru ce poate fi observat între blocurile surori de pe aceeași alee.

Acces interzis!

Semnalul de alarmă tras de „Cuget Liber”, în luna februarie 2021, a ajuns și la urechile reprezentanților Primăriei Constanța, care chiar au spus că vor rezolva situația. Două luni și o săptămână mai târziu, o echipă de muncitori a descins în zonă și, în mai puțin de o zi, a ridicat o bordură de 40 - 50 cm, prin care a împiedicat accesul la terenul cu pământ și a trasat o nouă miniparcare, în locul unde deja locatarii își lăsau mașinile.

„În loc să vină și să ne amenajeze parcarea așa cum am avut-o de când ne-am mutat în blocurile acestea, în anii ’80, primăria a pus o bordură și ne obligă să ne înghesuim toți în cinci – șase locuri. Înainte, pe terenul liber erau în jur de 30 de mașini. Acelea unde vor sta de-acum înainte, într-o zonă unde oricum nu sunt suficiente locuri de parcare?”, ne-a declarat un constănțean care locuiește într-unul din blocurile turn de deasupra terenului respectiv.

Mai mult decât atât, către terenul respectiv nu mai există alee de acces. „În Planul Urbanistic Zonal din 2019, apare o alee acces parcare, care, în urma lucrărilor de săptămâna aceasta, a devenit pietonală. Pe acolo nu poate intra o mașină. Cum poate primăria să modifice un PUZ peste noapte, astfel încât să schimbe categoria acestei alei? Acest lucru se poate face doar în ședință de Consiliu Local. În ce ședință s-a votat schimbarea? Atâția ani de zile, Arhiepiscopia nu a blocat accesul pe teren și s-a putut folosi pentru parcarea mașinilor. Însă, prin lucrările și bordura făcută acum, primăria a interzis accesul pe terenul respectiv, deși acela este încă în litigiu”, ne-a scris un alt locatar al zonei.



10 locuri noi de parcare!


Contactat de „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă, a precizat că vor fi amenajate 10 locuri de parcare. „Este terenul pe care trebuia să se construiască o biserică. Este grevat de sarcina aceasta. Acum se lucrează, în general, la intabularea proprietăților orașului, iar, pentru acest lot, scopul este să se intabuleze nu doar parcela destinată bisericii, ci toată zona publică dintre blocuri. Deoarece terenul este în litigiu, vor fi amenajate doar 10 locuri de parcare. Bordura a fost montată pe terenul primăriei, pentru a delimita zona de parcare”, ne-a explicat reprezentantul Primăriei Constanța.

Acesta a mai spus că „prin cererea de chemare în judecată, Asociația de Proprietari bloc O6 a solicitat obligarea pârâților, Confort Urban și primarul municipiului Constanța, să refacă aleea de acces la blocul O6 și locurile de parcare astfel cum sunt acestea prevăzute prin HCL nr. 177 din 8 iulie 2011 și Adresa nr. R/77790/15.04.2019 a Serviciului Strategii și Planificare Urbană din cadrul Direcției de Urbanism a primăriei Constanța, ce conține Planșa P3 – Reglementări Urbanistice din cadrul PUZ-ului aprobat prin HCL nr. 177 din 8 iulie 2011”.



Demersuri pentru a lua terenul înapoi


În plus, se pare că Primăria Constanța are intenția de a prelua terenul în proprietatea orașului. „Se lucrează la elaborarea unui proiect de hotărâre prin care să fie anulate HCL-urile (n.r. hotărârile de Consiliu Local) prin care s-a dispus atribuirea în folosință gratuită pe perioada existenței construcției a terenului, pentru a fi amenajate noi locuri de parcare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2929 secunde