Primarul Mariana Gâju, solicitări privind plata asistenților sociali. „Nu-i putem lăsa fără sprijin!”

320
Primarul Mariana Gâju, solicitări privind plata asistenților sociali. „Nu-i putem lăsa fără sprijin!” - fondcumpana-1614279908.jpg

Articole de la același autor

În ciuda faptului că ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, reprezentanții primăriilor comunelor din România, din toate județele țării, s-au reunit, recent, pentru cea de-a 24-a sesiune a Adunării generale a Asociației Comunelor din România.

În cadrul discuţiei s-au analizat câteva probleme esenţiale cu care se confruntă comunele din România, iar președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), filiala Constanța, Mariana Gâju a luat cuvântul pentru a lămuri câteva aspecte importante în ceea ce privește asistența socială, dar și decontarea transportului elevilor din comuna constănțeană Cumpăna.

Mariana Gâju s-a adresat direct ministrului Muncii, Raluca Turcan, cea care i-a ascultat cerinţele.

„Solicitarea de a prelua la Ministerul Muncii aceşti angajaţi este justificată. Vă rog, dispuneţi verificarea restanţelor pe care bugetul de stat, respectiv Ministerul Muncii, le are de achitat administraţiilor publice locale pentru că noi nu puteam lăsa fără salarii aceşti oameni. Din venituri proprii am achitat salariile. Două milioane de lei pentru o unitate administrativ teritorială înseamnă mult şi înseamnă susţinerea cofinanţării pe proiectele pe care le avem în dezvoltare. Haideţi să ne dăm mâna împreună pentru aceste categorii de persoane. Vă rog să le preluaţi!”, a spus, în cadrul întâlnirii, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

În plus, Mariana Gâju a pus şi problema salariilor care nu sunt la acelaşi nivel în ceea ce priveşte locuitorii din comune şi cei de la oraş.

„Prin legea salarizării aduceţi la acelaşi nivel salariile de la nivel de comună cu cele de la municipii şi oraşe. V-am rugat ca în funcţie de numărul locuitorilor să fie realizată şi această salarizare. Sprijinul pe care administraţia publică centrală îl poate realiza în parteneriat cu administraţia locală nu duce decât la o stabilitate a funcţionarilor la nivel de comună, iar aceştia nu vor alerga acolo unde salariile sunt mai mari”, a explicat Mariana Gâju.

Pe de altă parte, primarul din comuna Cumpăna pune mare accent pe educaţie. Astfel, Mariana Gâju spune că trebuie să existe câte o şcoală modernă în fiecare zonă rurală din România.

„Vrem să vă readucem în atenție, din nou, solicitarea pe care Asociaţia Comunelor din România a adresat-o tuturor guvernelor, cel puţin în ultimii 10 ani în mod accentuat. În cadrul pactului pe care Asociaţia Comunelor din România vi l-a înaintat se solicită aplecarea asupra existenţei şcolii în ultimul sat dintr-o comună. În cel mai îndepărtat colţ al României trebuie să existe şcoli. Ştiţi foarte bine că subliniem de fiecare dată faptul că 92 la sută din teritoriul României este ocupat de satul românesc. 47,8 la sută din populaţie locuieşte la sat. Acolo unde există o biserică, acolo trebuie să existe şi o şcoală”, a subliniat Mariana Gâju.

Ea a mai adăugat că transportul elevilor ar trebui să fie suportat din bani veniţi de la Ministerul Educaţiei.

„Am solicitat, de asemenea, preluarea de către Ministerul Educaţiei a cheltuielilor pentru mijloacele de transport, dar şi pentru şoferi. Am solicitat preluarea unor cheltuieli precum naveta făcută de cadrele didactice. Ministerul Educaţiei este cel care plăteşte salariile dascălilor. Mi se pare firesc să vă adresăm, încă odată, în acest plen că noi ne dorim existenţa acestui parteneriat” , a încheiat Mariana Gâju.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4682 secunde