Primarul Gheorghe Frigioi s-a mutat în sala de sport. Sediul primăriei va fi modernizat

175

Articole de la același autor

Atragerea de fonduri europene este singura speranță a primarilor pentru dezvoltarea și modernizarea comunităților lor. Cum fondurile guvernamentale și veniturile proprii ale localităților nu sunt suficiente niciodată nici măcar pentru cheltuielile de întreținere și salarii, primarii trebuie să se lupte pentru fiecare bănuț, pentru fiecare proiect ce poate fi adus în localitate. Din păcate, nu toți primarii reușesc să răzbată prin hățișul birocratic, să aibă răbdare și perseverență pentru a deschide uși ministeriale și birouri guvernamentale ce par a fi totdeauna ferecate. Cazurile fericite pot fi numărate pe degete. Că vorbim de primarul din Crucea, Costinești sau echipa administrativă de la Năvodari, acești oameni au știut să facă proiecte eligibile și s-au luptat pentru ca localitățile lor să fie modernizate cu fonduri nerambursabile, fie de la Guvern, fie de la Uniunea Europeană.

Bani din propriul buzunar pentru carburant

Pe lângă un volum de muncă uriaș și munți de documente pentru fiecare proiect în parte, primarii mai ridică o problemă legitimă: angajații primăriilor sunt nevoiți să meargă pe banii lor la București pentru a semna documente, a depune proiecte și acte. Din cei 75 litri de carburant pe lună - cota de combustibil prevăzută de lege pentru mașina primăriei, primarul, consi-lierii și funcționarii trebuie să se descurce. Ce depășește, trebuie acoperit din buzu-narul lor. "Noi facem și trei drumuri pe săptămână la București pentru proiectele pe care le avem, indiferent că sunt pe fon-duri europene sau guvernamentale. Avem în momentul de față în faze incipiente trei proiecte. Trebuie să mergem la București când suntem solicitați, ba eu, ba secretarul primăriei sau alți colegi. Nu poți să-i spui unui ministru că nu poți să vii să semnezi contractul pentru că nu ai benzină. E imposibil să te încadrezi în 75 litri de carburant când ai atâtea proiecte. Nu avem ce face decât să punem noi bani din buzunarul nostru să ajungem la București pentru a semna contracte sau a depune proiecte. Ar fi fost normal ca atunci când există o justificare, dovedită cu documente, să se poată depăși această normă. Noi am inițiat acum ceva timp un proiect de hotărâre pentru suplimentarea cotei de carburant. Consiliul Local a fost de acord, dar apoi a venit Curtea de Conturi și ne-a pus să plătim din buzunarul nostru diferența", a declarat primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.

Primăria Crucea, "evacuată"

Unul dintre proiectele care trebuie să demareze la Crucea vizează modernizarea și recompartimentarea sediului Primăriei. Fondurile au fost obținute prin programul GAL Dobrogea Nord și se ridică la 198.000 de euro. Zilele acestea urmează să se desemneze firma câștigătoare, după care se va da drumul la treabă, proiectul urmând să fie gata anul viitor. Până una alta, aparatul administrativ, cu toți funcționarii, inclusiv primarul, s-a mutat în sala de sport din localitate. Potrivit proiectului, întreaga clădire va fi recompartimentată și modernizată, vor fi schimbate instalațiile electrice și termice, grupurile sanitare vor fi renovate complet. În cadrul unui alt proiect, clădirea primăriei va fi extinsă, urmând să se construiască o sală de ședințe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5749 secunde