Dacă nu reușesc să achite salariile angajaților,

Primarii din Bărăganu și Cuza Vodă amenință cu închiderea primăriilor

1327
Primarii din Bărăganu și Cuza Vodă amenință cu închiderea primăriilor - bc15433f32b2e408dcf5f338935402af.jpg
Efectele crizei economice actuale au lovit puternic administrațiile locale cu bugete foarte mici. Pentru că nu mai fac față, unii primari sunt pe punctul de a renunța la propriul mandat.

Comuna Bărăganu încearcă să supraviețuiască actualei crize economice cu un buget de 450.000 lei. În acest context, primarul localității, Constantin Bențea, a decis să se limiteze anul acesta doar la acoperirea cheltuielilor curente. El a mai spus că, încă de la 1 ianuarie, a renunțat să mai plătească angajaților primăriei orele suplimentare și stimulentele. Luna trecută, pentru salariile celor 20 de angajați, administrația locală a alocat aproximativ 30.000 lei. În continuare, Bențea a arătat că există mari șanse ca, în următoarea perioadă, să ajungă în imposibilitatea de a mai plăti oamenii din aparatul propriu. "De-a lungul vieții, nu mi s-a întâmplat niciodată să nu pot plăti salariile angajaților mei. Dar, dacă voi ajunge în această situație, nu există decât o singură soluție: așteptăm o lună și apoi închidem primăria. Eu îmi voi asuma responsabilitatea și voi demisiona pentru că nu concep să țin oamenii fără plată", a spus ferm el.
În acest moment, în Bărăganu, investițiile sunt blocate. Potrivit gospodarului-șef, bugetul de anul trecut a fost dublu față de cel actual, administrația locală reușind chiar să aloce 200.000 lei din fondurile proprii pentru investiții. Acum, singurul proiect aflat în derulare este cel de realizare a rețelei de apă în Bărăganu și de reabilitare a celei din satul Lanurile. Proiectul este finanțat de către Guvernul României și are o valoare totală de 4.000.000 lei. Bențea a mai adăugat că licitația a fost deja organizată prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), constructorul câștigător urmând să înceapă în curând lucrările.

Măsuri drastice
Și primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, s-a arătat dispus să adopte soluții extreme în cazul în care nu va putea asigura salariile angajaților săi. "Închidem primăria", a fost de părere și el. Potrivit afirmațiilor sale, administrația locală mai poate acoperi salariile angajaților și ajutoarele sociale până în luna august. În total, pentru salariile celor 19 angajați, este alocată, lunar, suma de 30.000 lei.
Eugen Dumitru a mai susținut că există probleme în cazul investițiilor executate, dar neachitate. "Așteptăm ca milogul banii de la Guvern", făcând referire la grădinița din Cuza Vodă unde constructorul a blocat lucrările pentru că nu a primit finanțarea din partea Executivului. "Lucrările au început în toamna lui 2008, iar acum grădinița este finalizată în proporție de 95%. Mai avem de acoperit doar 5%, dar constructorul a decis să oprească lucrările și acum amenință că vine să o demoleze", a explicat primarul.
Și Eugen Dumitru a renunțat să mai acorde prime sau tichete de vacanță. El a decis și limitarea iluminatului public pe timp de noapte la cinci ore.

"Nu avem cu ce"
Nici primarul comunei Ciobanu, Ioan Suciu, nu face față efectelor crizei actuale. "Nu ne descurcăm deloc. Luna viitoare nu știu de unde vom plăti salariile angajaților", s-a plâns el. Bugetul total al administrației locale este 830.000 lei, din care suma de 650.000 lei este destinată salariilor angajaților primăriei. Numai luna trecută, cei 19 angajați au luat, per total, 55.000 lei. Din lipsa fondurilor, primăria nu mai derulează investiții. "Cu ce să facem proiectele?", a ridicat problema el. "Nu avem cu ce. Avem proiecte, ele au fost declarate eligibile, dar nu primim finanțare pentru că nu sunt bani", a mai precizat el. În opinia sa, soluția ieșirii din criză o constituie schimbarea actualului Guvern.

Varianta "Speranța moare ultima"
Eugen Marius Berbec, primarul comunei Vulturu, a recunoscut faptul că efectele crizei afectează foarte mult comunitățile din localitățile mici. "Noi mergem pe varianta «speranța moare ultima»", a spus optimist Berbec. În prezent, specialiștii primăriei încearcă să obțină finanțări externe pentru mai multe proiecte. "Nu știu ce vom face în continuare. În luna septembrie, nu vom mai avea bani pentru salarii. Vom face și un memoriu la Consiliul Județean pentru a face rectificări bugetare astfel încât să putem supraviețui și noi", a încheiat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2583 secunde