Primăria și Consiliul Județean Constanța întorc spatele "cetățenilor europeni"

852
Campania de informare a Uniunii Europene în România a debutat, ieri, la Constanța. Evenimentul a început concomitent în alte patru orașe din țară și se va desfășura până la data de 4 octombrie. Proiectul "Cetățenie europeană…
Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete!" are drept obiectiv familiarizarea cetățenilor membri ai Uniunii Europene cu drepturile de care ei dispun, în cadrul său fiind programate o serie de activități de informare, jocuri și distribuire de obiecte promoționale.

Beneficiind de un start destul de timid, în fața Prefecturii Constanța, campania Comisiei Europene a adunat, totuși, ieri dimineață, câteva zeci de elevi ai unor licee constănțene. În rest, locuitorii urbei tomitane nu s-au arătat interesați de eveniment, văzându-și de drum la fel de pasivi, în ciuda faptului că evenimentul a avut parte de o sonorizare bună, care a permis ca prezentările organizatorilor să se audă de la o distanță destul de mare. Pesemne că locuitorii Constanței fie nu agreează ideea cetățeniei europene fie, pur și simplu, nu le pasă de drepturile și libertățile fundamentale de care dispun.
Mai trist e însă că nici autoritățile locale nu au sprijinit, cu excepția Prefecturii Constanța, în niciun fel inițiativa UE. Astfel, în ciuda faptului că proiectul Comisiei Europene prevede clar că "Această campanie este realizată în parteneriat cu Primăriile orașelor unde este desfășurată campania, cu largul sprijin al Consiliilor Județene" și că, de asemenea, "vor fi prezenți la standuri și reprezentanți ai acestor instituții, ai autorităților publice locale, europarlamentari, alte persoane publice", niciun reprezentant, nici măcar un trepăduș de-al Primăriei sau din partea CJC, nu s-a arătat ieri la eveniment. Cu alte cuvinte, "interesul larg" al Primăriei "erupe" în special la evenimente cu "ștaif", cum ar fi paradele aviatice, plimbările cu mașini de epocă "asortate" cu "distinșii" funcționari în costume de gangsteri. Administrația publică locală nu catadicsește să se agite atunci când vine vorba de Comisia Europeană, de afirmarea libertății, democrației și statului de drept. Ce atâta preocupare pentru aspecte care sunt dincolo de o mediatizare "sufocantă", dincolo de nenumărate episoade de magalomanie?!...

Tinerii, cei mai curioși "europeni"
Prefectul Dănuț Culețu a luat parte la eveniment alături de o serie de funcționari din cadrul Prefecturii Constanța, printre care s-a numărat și Ileana Gugoașă, Șef Serviciu Integrare Europeană și Cooperare Internațională. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a insistat asupra importanței acestui proiect, atrăgând totodată atenția asupra necesității cunoașterii drepturilor persoanelor din statele UE.
Liceenii prezenți ieri la standul CE au încercat, mai timid sau mai stângaci, să răspundă celor șapte întrebări care vizau informații despre drepturile fundamentale ale cetățenilor din familia Uniunii Europene. Care sunt drepturile concrete care decurg din cetățenia europeană, ce poate face o persoană pentru a beneficia de ajutor consular într-o altă țară în care statul din care ea provine nu are birou consular reprezintă doar câteva dintre întrebările la care organizatorii evenimentului au încercat să răspundă.
Olivia Vlad, coordonatorul regional pe zona de sud a acestei caravane a ținut să menționeze: "Noi credem foarte mult în proiectul nostru. Chiar dacă nu vor veni foarte multe persoane la eveniment, noi ne facem treaba la cele mai înalte standarde. Chiar și așa, ne așteptăm să suscităm interesul, în fiecare localitate, a cel puțin 500, 1000 de cetățeni". Ea a precizat, în același timp, că inițiativa UE s-a bucurat, la Constanța, de sprijinul necondiționat al Prefecturii, Dănuț Culețu fiind, de altfel, cel care a tăiat panglica standului UE.
Singurele aspecte mai puțin fericite ale acestui eveniment sunt, cel puțin la Constanța, dezinteresul cetățenilor vizavi de propriile lor drepturi, atitudine susținută, din păcate, și de unele dintre instituțiile publice, precum Primăria și Consiliul Județean Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 5.6116 secunde