Primăria Năvodari, parteneriat cu ANL pentru construcția de locuințe în oraș

429
Primăria Năvodari, parteneriat cu ANL pentru construcția de locuințe în oraș - primarianavodarivreablocurianl-1446382318.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Primăriei Năvodari și cei ai Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) au în lucru un proiect prin care vor să ajute locuitorii, care au peste 18 ani să obțină mai ușor o locuință.


Astfel, primarul Nicolae Matei și Consiliului Local Năvodari intenționează să construiască în zona de litoral a orașului, aproximativ 100-150 de apartamente ANL ce vor fi atribuite prin credit ipotecar. Pentru a realiza acest lucru, consilierii locali din Năvodari au aprobat, în urmă cu câteva luni, o hotărâre care vizează transmiterea în folosință gratuită către ANL a unui teren, situat pe strada D14, în vederea construirii acestor apartamente.


Pentru a putea cumpăra o locuință construită prin acest program, solicitanții vor avea nevoie de finanțare, reprezentată de un avans depus de solicitant și de un credit ipotecar contractat de la băncile partenere, respectiv, BRD Groupe Societe Generale, Piraeus Bank, Raiffeisen Banca Pentru Locuințe, CEC Bank, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank.


Persoana care solicită un credit trebuie să fie angajată cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, iar prin veniturile pe care le obține, la nivel de familie, să poată garanta rambursarea creditului. La stabilirea bugetului în cadrul întocmirii dosarului de solvabilitate se iau în calcul veniturile solicitantului, ale soțului/soției (unde este cazul) sau veniturile obținute de alți membri ai familiei care pot participa la plata creditului. Membrii familiei pot fi numai rudele de gradul I (părinți sau copii).


Reprezentanții Primăriei Năvodari susțin că aceste apartamente vor fi atribuite pe baza legii 152/1998 (legea ANL), iar cei care vor să cumpere o locuință construită prin Programul Credit Ipotecar trebuie să parcurgă mai multe etape. 


"Cererea tip poate fi cumpărată de la oficiile poștale și trebuie să cuprindă datele de identificare ale solicitantului. Aceste cereri se transmit către ANL, prin poștă, recomandat cu confirmare de primire. ANL înregistrează toate cererile primite, în ordinea sosirii. În momentul pregătirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentată solicitanților. Cei care acceptă oferta prezentată primesc o adresă către una din băncile finanțatoare în vederea întocmirii dosarului de solvabilitate. Odată cu adresa de întocmire a dosarului de solvabilitate, solicitanții mai primesc o declarație care trebuie autentificată la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, în baza căreia se acordă un punctaj necesar pentru repartizarea locuinței. După întocmirea dosarelor de solvabilitate și analizarea acestora, băncile transmit către ANL certificatele de solvabilitate ale solicitanților de credit. Solicitanții de credit transmit agenției declarația notarială completată și autentificată", a transmis edilul orașului Năvodari, Nicolae Matei.


Locuința se construiește în doi ani
Pe de altă parte, pentru solicitanții care au certificate de solvabilitate și declarația autentificată transmisă agenției, se întocmesc listele de priorități în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de către fiecare solicitant. Solicitanții sunt invitați la contractare în ordinea descrescătoare a punctajului obținut. Toate aceste criterii pot fi aflate tot de la Primăria Năvodari sau de pe site-ul instituției, însă, de aceste criterii se va ține cont doar în cazul în care cererea de locuințe este mai mare decât oferta.


"Primul contract semnat de către beneficiar cu ANL este contractul de mandat. Împreună cu contractul de mandat solicitantul primește și comunicarea către bancă în vederea obținerii ofertei ferme de creditare care trebuie trimisă agenției pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuinței trebuie să ateste existența sumei necesare depunerii avansului. Urmează, apoi, semnarea contractului de construire care va fi notat în cartea funciară. După această etapă, beneficiarul locuinței se prezintă la bancă în vederea semnării contractului de credit ipotecar și a contractului de ipotecă. Odată cu semnarea contractului de credit ipotecar se semnează și contractul de ipotecă, prin care beneficiarul de credit ipotechează locuința în favoarea băncii finanțatoare până la rambursarea integrală a creditului", a mai explicat primarul Nicolae Matei. 


În plus, beneficiarul încheie în acest moment și o poliță de asigurare a locuinței, iar după parcurgerea tuturor acestor etape, ANL dă ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea apartamentului. Cei care își doresc o astfel de locuință trebuie să știe că, în contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuinței de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.68 secunde