Prețul gigacaloriei crește retroactiv. Cât vor plăti constănțenii pentru apa caldă

1607
6
Prețul gigacaloriei crește retroactiv. Cât vor plăti constănțenii pentru apa caldă - sedintaconsiliullocal10-1469810293.jpg
Consilierii locali din Constanța s-au reunit, vineri, de la ora 12.00, în cadrul unei ședințe ordinare, la sala "Remus Opreanu" a Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre, însă, de departe, cel mai important a fost cel care a vizat aprobarea prețului și tarifelor locale de producere, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Constanța practicate de către RADET Constanța și stabilirea prețului local de facturare al ener-giei termice furnizată în sistem centralizat începând cu data de 1 iulie 2016 în municipiul Constanța. 


În acest context, reprezentanții RADET au solicitat retroactiv o majorare a prețului gigacaloriei de la 411,82 lei la 430,55 lei, practic, o creștere de 4,5%. În timp ce aleșii de la PSD și PMP au fost de acord cu majorarea, liberalii s-au abținut să voteze.
Cu toate acestea, consilierul local Ale-xandru Zabara de la PMP a formulat un amendament prin care a propus ca dife-rența de majorare a gigacaloriei să fie subvenționată de Consiliul Local. În acest context, liberalii s-au abținut, din nou, la vot, în schimb PSD și PMP au fost de acord, motiv pentru care proiectul a trecut de votul aleșilor. În consecință, începând cu data de 1 iulie, prețul va fi majorat retroactiv, cu 4,5%, însă populația nu va resimți acest impact, deoarece majorarea va fi subvenționată de Primăria Constanța.


Concret, aleșii au stabilit ca subvenția să fie acordată pe timpul verii pentru apă caldă, urmând ca, în toamnă, să se revină cu un alt proiect privind subvenția gigacaloriei, atunci când va fi nevoie de o rectificare ținând cont că va urma sezonul rece, iar constănțenii vor trebui ca, pe lângă apa caldă, să suporte și costul căldurii distribuite de RADET în locuințe. 


Prețul gigacaloriei a fost majorat la propunerea directorului RADET, Liviu Popa, care a prezentat celor interesați un memoriu justificativ.


Printre altele, el a invocat faptul că instituția pe care o conduce nu a mai majorat prețul de șase ani, respectiv, din 2010 și că de atunci, au crescut inflația, prețurile la utilități și salariul minim pe economie.


Printre altele, în memoriu se mai spune că această creștere are avizul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilități Publice și că majorarea ar trebui ratificată și de Consiliul Local Constanța, care este obligat, conform legii, să ia la cunoștință decizia ANRSC. 


"Ultima majorare cerută de RADET a avut loc în 2010, adică cu șase ani în urmă. Evoluția prețurilor s-a modificat semnificativ și suntem nevoiți să actualizăm în funcție de situația reală din economie. RADET trebuie să plătească sute de salarii oamenilor care muncesc pentru distribuția, furnizarea și chiar producerea agentului termic. În plus, în cei șase ani care au trecut de la ultima majorare, prețurile principalelor utilități cum ar fi apă, gaz și carburanți, materiile prime și materialele au crescut foarte mult din cauza inflației", a explicat directorul RADET, Liviu Popa în memorialul justificativ adresat consilierilor locali.


Comentează știrea

Constantean
30 iulie 2016
Nu e corect

Cei care au venituri suficiente NU ar trebui să beneficieze de subvenții. Tot acestia sunt si cei mai vehemenți critici ai celor care primesc ajutoare de alimente. E prea mare bârna din ochi ca să o mai vadă. Face parte din peisaj.

Costea
30 iulie 2016
Rusine PNL

Voi pnl-istii nu ati votat doar asa ca sa fiiti gica contra.Vin alegerile in curând si cine voteza cu pnl inseamna ca ori e prost ori e tampit.

ath
30 iulie 2016
Absurdul in cifre.S-a amanat Apocalipsa

1)-La mai putin de doua luni de la castigarea mandatului de primar,Fagadau si-a adus adus aminte ca pretul caldurii trebuie majorat.Fagadau nu stia amanuntul asta in timpul campaniei electorale.Curios lucru.Asta ca sa va faceti o parere despre Fagadau(fiul lui Mazare).Feriti-va de el ca este un sarlatan ascuns.2)-Pentru familia mea,necesarul de apa calda exprimat in lei a fost de 100 lei/luna la RADET.Pe butelia de aragaz mai cheltuiam cam 70 lei/luna.Sa retinem suma de 100 lei+70 lei=170 lei/luna.Luna asta am platit la gaze 45 lei,cheltuieli care cuprind incalzirea apei la baie plus bucatarie(butelia).Socotiti de cate ori intra 45 lei in 170 lei.Socotiti de cate ori trebuie sa se scumpeasca gazele ca sa-i egaleze pe nenorocitii astia de la RADET-aproape de 4 ori .Numai asa va dati seama de dimensiunea ineficientei,a furturilor,a incapacitatii manageriale de la RADET-CET-Primarie.3)-Incalzirea apartamentului meu+apa calda+intretinerea a ajuns la 900-1000 lei/luna cand eram racordat la RADET.Comparati 900 lei cu o retributie medie de 1800 lei sau cu 1500 lei limita subventiei la incalzire.Este absurd sa cheltuiesti 0.5 salarii numai pe apa calda si intretinere.4)-Am retinut o cifra care intamplator a ajuns la public.In vremurile lui de glorie Mazare(taticul lui Fagadau) subventiona cam 70.000 de locuinte/familii la o populatie a orasului de 280.000 de locuitori.Daca o familie are in medie doua persoane inseamna ca 140.000 de locuitori au primit subventii din bani publici.Asta inseamna ca doi locuitori din trei sunt "sarmani".Bine,dar ce ne facem ca orasul este plin de autoturisme,de malluri si vile.Pentru cine se ridica apartamentele de lux ?.Consilierii locali din Constanța s-au reunit, vineri ca sa amane Apocalipsa.Ei nu au curajul sau nu se pricep sa ia taurul de coarne."Sa li se deie bani la RADET" au votat desteptii astia.Baietii au ajuns la o intelegere:TOT ORASUL PLATESTE.SA PLATEASCA SI NĂPOTII.Un monstru economic,un aspirator de bani publici este platit de populatie numai ca sa se mentina politrucii la putere.Cand magareata care se numeste RADET va pica cu curu pe Fagadau si cu o copita pe o parte din populatie atunci sa vezi vaicareli pe strada.Pacat ca prostia politrucilor nu doare.Pacat ca la 27 de ani de la revolutie Socialismul stiintific mai naste monstri economici.Am ales idioti la conducere,am ales analfabeti, am ales social-democratie.Avem ce ne-am dorit.

DC
30 iulie 2016
Urgent!

Urgent! Companie internationala cauta acum persoane extrem de serioase! Castiguri motivante! S-au acordat peste 4600 de dolari în primele doua luni! Oferta foarte urgenta! Cereti informatii mai multe la adresa de email: [email protected]

TOT EU
30 iulie 2016
Gigacaloria

De 20 de ani,organismele internationale ne sfatuesc sa privatizam/lichidam/facem ceva cu Regiile pentru ca sunt veritabile GAURI NEGRE ALE ECONOMIEI.De 20 de ani,conducatorii/politrucii nostri nu gasesc solutii sau nu vor sa gaseasca solutii .Doamne ca prosti suntem!

Gogu
9 august 2016
De ce

De ce platim toti (prin subventionare) cal;dura si apa calda a unora (subventionatii) ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5346 secunde