Preşedintele CJC, Mihai Lupu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor Române

Duminică, 24 Ianuarie 2021
227
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a participat, duminică, la ceremonia militară dedicată Zilei Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Evenimentul a fost organizat de Prefectura Județului Constanța împreună cu Comandamentul Flotei și al Garnizoanei Constanța, şi a constat în defilarea gărzii de onoare, interpretarea de către Muzica Militară a Forțelor Navale a „Horei Unirii” precum și prezentarea alocuțiunilor oficialităților prezente cu privire la semnificația zilei de 24 ianuarie.

„Azi sărbătorim o zi foarte importantă pentru istoria noastră națională, o zi în care ne amintim de primul pas spre crearea României moderne. Pentru toți românii, munteni, moldoveni, transilvăneni, bucovineni, basarabeni, bănățeni sau dobrogeni, ziua de 24 ianuarie trebuie să fie o zi de mare sărbătoare, o zi în care să ne aducem aminte cu reverență de faptele politice și diplomatice care au dus la dubla alegere ca domnitor al Moldovei, la 5 ianuarie 1859 și mai apoi la 24 ianuarie, ca domnitor al Țării Românești, a lui Alexandru Ioan Cuza, dar mai ales neclintita dorință de unire a românilor din cele două principate”, a spus Mihai Lupu.

El a adăugat că actul de voință politică de la 24 ianuarie a reprezentat primul pas către crearea statului unitar român.

„A urmat o perioadă de dezvoltare pentru România modernă, prin crearea primului Parlament unic al României şi a primului Guvern unitar, precum și adoptarea primei Constituții românești. Procesul de modernizare început în urma unirii principatelor române dar și contribuția majoră a diplomatului Mihail Kogălniceanu, au dus la obținerea independenței și mai apoi la reintegrarea Dobrogei la patria-mamă, proces ce s-a continuat cu repopularea Dobrogei cu români veniți din toate colțurile țării. Vreau să nu uitați că proiectele mari se realizează cu timp, multă muncă și devotament. Astăzi, avem o țară cu anvergură în Europa, iar acest lucru se datorează iluștrilor noștri înaintași, care prin diplomație și sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat. Astăzi, să retrăim cu bucurie ziua de 24 ianuarie 1859 și să prețuim acești pași importanți făcuți de strămoșii noștri în recunoașterea identității naționale, a granițelor și statalității României. Nu le putem cinsti mai bine memoria, decât prin continuarea eforturilor lor și stabilirea unor obiective clare pentru a construi o țară unită, dezvoltată, stabilă și prosperă.

Este de datoria noastră, a tuturor să continuăm idealul înaintașilor noștri: o Românie puternică, modernă, dezvoltată, o Românie de care să fim mândri”, a mai spus preşedintele CJC Mihai Lupu.Pagina a fost generata in 0.2563 secunde