Premierul Tudose acuză BNR că nu a intervenit pentru a opri deprecierea leului

99
Premierul Tudose acuză BNR că nu a intervenit pentru a opri deprecierea leului - mihai-1511509616.jpg
Banca Națională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, a declarat joi, într-o emisiune televizată, premierul Mihai Tudose.


BNR ar fi trebuit să intervină și nu a făcut-o, a susținut premierul. El a mai spus că va trebui să aibă o discuție "foarte serioasă și foarte așezată" cu Banca Națională, potrivit news.ro.

Euro a avut maxime istorice în noiembrie, cea mai ridicată cotație fiind de 4,6551 lei, marți.

"Am o parte din explicație, altă parte vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină, nu a făcut-o", a declarat premierul, întrebat despre deprecierea leului.

El a acuzat că în luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din țară".

"Au avut lei, au schimbat în euro, ca să îi scoată din țară. BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro. Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred ca va trebui să avem o discuție foarte așezată și serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale, fără să intervenim, ca guvern", a declarat premierul.

El a mai spus că mai există și alți "factori obiectivi" pentru deprecierea leului, între care subvențiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde de lei. "Cu o parte din acești bani, s-au cumpărat îngrășăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă aveam și un partener, adica sistemul bancar, care își făcea treaba, nu pleca atât în sus", a susținut Mihai Tudose.

Întrebat dacă își dorește o discuție cu BNR, el a răspuns că această discuție este necesară. "Nu neapărat mi-o doresc, dar este nevoie de o discuție foarte serioasă așezată și serioasă cu conducerea Băncii Naționale despre ce se întâmplă și care ar trebui să fie rolul BNR", a adăugat premierul.

De asemenea, el nu a exclus nici o "răzbunare a sistemului bancar", după ce a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8467 secunde