Prefectura, avertisment către Consiliul Local Constanța. „Ați încălcat Constituția!”

2245
Prefectura, avertisment către Consiliul Local Constanța. „Ați încălcat Constituția!” - fond-1618852631.jpg

Articole de la același autor

La finalul acestei săptămâni, mai exact vineri, 23 aprilie, va avea loc o nouă şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Constanța. Pe ordinea de zi se află 48 de proiecte. Acestea vor fi dezbătute şi apoi votate în cadrul şedinţei care va avea loc în format online. La punctul 41 pe ordinea de zi se află un proiect extrem de important care naşte multe controverse.

Este vorba despre proiectul de hotărâre privind abrogarea HCL nr. 58/26.02.2021 privind aprobarea dării în folosință gratuită către Registrul Auto Român - RAR a imobilului situat în municipiul Constanța, str. Industrială nr. 10.

Mai exact, pe data de 14 ianuarie 2021, city managerul Constanţei anunţa că vrea să mute RAR-ul din locul în care se află în acest moment şi să construiască în locul său un parc. Reamintim că RAR-ul funcţionează astăzi pe strada Eliberării. Câteva săptămâni mai târziu, primarul municipiului Constanţa a propus în şedinţă de Consiliu Local acest lucru, iar consilierii au votat favorabil, cu excepția celor din PSD care s-au opus.

Atunci când proiectul votat a ajuns, pentru a primi avizul de legalitate, pe masa juriștilor din Prefectura Constanţa, lucrurile au luat o întorsătură mai puţin bună pentru reprezentanţii Consiliului Local Constanța. Mai exact, s-au trezit cu documentul înapoi și cu avertismentul că nu au respectat legea atunci când a fost întocmit și, implicit, votat.

De ce au greşit consilierii care au votat favorabil

În acest context, Prefectura Constanța a trimis o notă Primăriei Constanța, pe 16 martie 2021, în care face următoarea afirmaţie: „Consiliile locale hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a Codului Administrativ, ca bunurile ce aparțin domeniului public și privat , local sau județean, după caz, să fie date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică. Inclusiv art. 349 din Codul Administrativ face precizări cu privire la obligațiile instituției de utilitate publică beneficiară. Art. 136 alin.4 din Constituția României dispune - bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrarea regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate şi de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică”.

Aşadar, concluzia este că Registrul Auto Român nu este o instituţie de utilitate publică şi astfel este ilegal să primească un teren spre folosinţă gratuită din partea Consiliului Local Municipal Constanța.

Din câte se pare, unii reprezentanţi ai Consiliului Local Constanța, dar şi ai Primăriei Constanţa nu cunosc legea! Drept urmare, vineri, în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța va fi dezbătut şi acest proiect de hotărâre ce vizează abrogarea HCL nr. 58/26.02.2021 privind aprobarea dării în folosinţă gratuită către Registrul Auto Român a imobilului situat în municipiul Constanţa, str.Industrială, Nr.10.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4677 secunde