Prefectul Palaz a atacat în contencios administrativ două hotărâri ale Consiliului Județean Constanța

3233
Prefectul Palaz a atacat în contencios administrativ două hotărâri ale Consiliului Județean Constanța - 972ed36c4497755cf81fb5141f902531.jpg
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, a atacat, vineri, în contencios administrativ, două dintre hotărârile adoptate și emise de Consiliul Județean Constanța (CJC) în cea mai recentă ședință ordinară, anume cea din 21 octombrie.
Este vorba, concret, de hotărârile 361 și 362, prima referindu-se la constituirea Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a comisiei citate, iar a douala faptul că primarii trebuie să solicite aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism și autorizații de construire "pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele individuale și anexele gospodărești". Ținând cont de faptul că acțiunile au fost înregistrate pe rolul Tribunalului Constanța, Secția contencios administrativ și fiscal, cele două hotărâri emise de Consiliul Județean sunt suspendate și nu pot fi puse în aplicare.
Gestul prefectului județului Constanța nu e de natură să surprindă, mai ales dacă ținem cont de faptul că aceste două hotărâri de CJC nu s-au numărat printre cele 18 care au primit, la scurt timp după ședința din octombrie, avizul de legalitate.
În plus, la ședința de la începutul lunii noiembrie, la care au participat prefectul Palaz și aproape toți primarii constănțeni, aceștia din urmă și-au exprimat dezacordul față de cea de-a doua hotărâre, cea mai vehementă poziție fiind cea a primarului din 23 August, Mugur Mitrana, care a reproșat Consiliului Județean faptul că "se organizează ca un stat în stat". Primarii au solicitat Prefecturii Constanța, în acea ședință, să nu dea aviz de legalitate hotărârii care îi obligă să ceară aviz de la CJC pentru a emite certificate de urbanism și autorizații de construire "pentru toate categoriile de construcții, altele decât locuințele individuale și anexele gospodărești".
De asemenea, trebuie menționat și că Adrian Gheorghiță, consilier județean PD-L, a cerut și el revocarea, la sfârșitul lunii octombrie, a hotărârii 362, susținând că este "profund nelegală" și că "încalcă dispozițiile exprese ale Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, astfel cum a fost modificată de Legea 261/2009". El atrăgea atenția asupra acelor prevederi potrivit cărora gospodarii- șefi ai comunelor eliberează autorizații, inclusiv certificate de urbanism pentru lucrările executate pe teritoriile lor administrative, cu o singură excepție, anume pentru acele construcții de pe terenuri ce depășesc limita administrativă a localității.
Nu în ultimul rând, în ceea ce privește Hotărârea 362, trebuie precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței a trimis, așa cum a declarat prefectul Palaz în urmă cu aproximativ zece zile, o adresă către Prefectura Constanța, prin care prezintă un punct de vedere oficial și în care se menționează că primăriile își pot înființa comisii de urbanism și că, de asemenea, avizele pot fi date de CJC doar la solicitarea primarilor.
Cât despre atacarea în contencios administrativ a hotărârii 361, rămâne de văzut care sunt motivele de care a ținut cont reprezentantul Guvernului în teritoriu atunci când a decis să inițieze această acțiune în instanță. Potrivit unor surse, este foarte posibil ca această comisie tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism pe care CJC vrea să o înființeze să fie perfect legală, dar ca regulamentul său de funcționare să fie ilegal.
Prefectul Claudiu Palaz va explica luni, în cadrul unei conferințe de presă, motivele care au stat la baza atacării în contencios a celor două hotărâri. Tot luni am putea afla și soarta hotărârii care prevede trecerea imobilelor reprezentând lacuri și bălți din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale "Apele Române" în domeniul public al județului Constanța și în administrarea CJC.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3794 secunde