Prefectul George Niculescu dezminte zvonurile! "Constanța nu intră în carantină"

Marţi, 23 Iunie 2020
664
Prefectul George Sergiu Niculescu a declarat, ieri, că județul Constanța nu va intra în carantină de la 1 iulie, dezmințind astfel un zvon lansat pe Internet care a creat panică printre locuitori.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras atenția celor abilitați să informeze publicul, să trateze cu responsabilitate articolele scrise și să nu mai publice lucruri neadevărate cum ar fi o așa-zisă declarație a sa.

Mai exact, zilele trecute, lect. dr. Horea Mihai Bădău, profesor universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, afirma într-un articol publicat pe blogul său că județul Constanța va intra în carantină de la 1 iulie și că prefectul județului, George Sergiu Niculescu, a făcut această afirmație.

Știrea a creat o oarecare panică, cu atât mai mult cu cât sunt persoane care încă nu și-au revenit financiar după starea de urgență în care nu au lucrat.

Informația a ajuns și la urechile prefectului, care a ținut să dezmintă această știre și a transmis punctul său de vedere pentru informarea corectă a publicului.

"Ce înseamnă deontologia? Este o întrebare pe care i-o adresez direct domnului profesor cercetător Horea Mihai Bădău, reputat profesor universitar la FJSC, cercetător științific în Franța și specialist în Social Media și Comunicare Online. Un adevărat profesionist, dacă stăm să ne uităm în CV. Sunt aspecte pe care nu am cădere să le comentez.

Însă, am tot dreptul să îl întreb pe domnul profesor de ce face cea mai mare, cea mai crasă, cea mai gravă greșeală pe care o poate face un jurnalist, și anume să dezinformeze.

Într-un articol publicat recent pe blogul personal, domnul profesor scrie următoarele: «Prefectul a spus că va introduce Constanța în carantină de la 1 iulie, dacă cresc cazurile în același ritm și a lansat un apel pe pagina sa de Facebook». Unde, domnule profesor, am afirmat eu, George-Sergiu Niculescu, faptul că județul Constanța va intra în carantină? De unde aveți această informație 100% eronată? M-ați sunat / mi-ați scris / m-ați contactat în vreun fel ca să discutăm pe subiectul Covid-19? Sau pe alt subiect?", a transmis prefectul județului Constanța George Sergiu Niculescu.

El a mai explicat că a auzit de această afirmație după ce a primit zeci de mesaje venite din partea constănțenilor.

"Până ieri, nu știam cine sunteți, dar zecile de telefoane, zecile de mesaje venite din partea constănțenilor îngrijorați, care, într-un fel sau altul, nu mă întrebați cum, au citit articolul, v-au adus în atenția mea. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât dezinformarea vine din partea unui specialist în comunicare. Un specialist în comunicare și jurnalism care folosește condiționalul optativ în titlul cu care vrea să facă senzație. Unde este deontologia care apare în dreptul dvs., în rubrica «Interese Științifice» de pe site-ul Universității București? Mă aștept să publicați și această postare și, probabil, voi avea surpriza să aflu că prefectul de Constanța a mai declarat ceva senzațional. Sper, totuși, să mă înșel, iar lipsa de deontologie arătată în articolul recent să fie doar un episod izolat. Aveți niște tineri care vă ascultă, pe care îi formați pentru o branșă atât de grea, dar atât de importantă. Care este drumul pe care vreți să-i ghidați?", a mai adăugat prefectul de Constanța. 

Pagina a fost generata in 0.1889 secunde