"Podul IPMC este în responsabilitatea lui Mazăre"

2150

Articole de la același autor

În urmă cu aproximativ două săptămâni, primarul Radu Mazăre i-a solicitat premierului Emil Boc să ia în vedere situația podului IPMC Constanța și să găsească o posibilitate de finanțare pentru ca acesta să beneficieze de lucrări de reabilitare. La momentul respectiv, prefectul Claudiu Palaz, i-a specificat premierului că acest pod este unul de importanță în județ, în special pentru traficul de tonaj mare.
Boc a spus că va studia problema și i-a cerut prefectului ca până marți (n.r. – 26 aprilie) să prezinte o informare completă cu privire la situația podului pus în discuție. Așa cum a promis, Palaz a trimis în ziua de marți o adresă către premierul Emil Boc în care era comunicată situația podului IPMC, situație preluată de la Inspectoratul Județean în Construcții.

"Primăria trebuie să-și asume responsabilitatea"
Totuși, prefectul a declarat că soluția nu stă în această inițiativă, deoarece autoritatea care are în mod real obligația de a se ocupa de această construcție este Primăria Constanța.
"Eu îmi mențin poziția. Consider că atâta timp cât podul de la IPMC se află în administrația Primăriei, aceasta ar trebui să-și asume responsabilitatea și să se ocupe de lucrările de reabilitare. Este un punct foarte important pentru județ, fiind în legătură cu centura Constanței", a declarat Claudiu Palaz.
De aceeași părere este și șeful Inspectoratului de Stat în Construcții, Gigi Chiru, care afirmă că încercarea primarului de a atrage fonduri de la stat pentru lucrările de reabilitare este doar un "artificiu" și nu deține un cadru legal în acest sens.
"Aceasta este doar o ambiție a domnului primar, care nu vrea să aloce banii pentru reabilitare. În condițiile în care acest pod se află în administrația autorităților locale, nu există cadrul legal pentru ca banii să fie alocați de către Guvern. S-a încercat la un moment dat trecerea lui la Ministerul Transporturilor, dar a fost doar o tentativă fără finalitate", a declarat Chiru.

Lucrările de reabilitare se ridică la două milioane de euro
Șeful Inspectoratului județean în Construcții spune că situația actuală a podului este una foarte gravă. Lucrările de reabilitare realizate și abandonate în urmă cu mai bine de doi ani nu au făcut decât să pună și mai tare în pericol structura podului. În plus, nefiind finalizate, acele lucrări nu au putut fi conservate și s-au deteriorat în timp, ceea ce a însemnat pierderea tuturor investițiilor realizate.
"Podul vechi de la IPMC a făcut obiectul unor lucrări de reabilitare, care au fost ulterior abandonate. Deci investițiile care au fost făcute în acea perioadă au însemna pur și simplu bani risipiți. Pe lângă acest aspect, abandonarea acelor lucrări a pus și mai mult în pericol structura podului", a declarat Gigi Chiru.
În ceea ce privește banii necesari pentru o lucrare completă, Chiru afirmă că suma care reiese din expertiza făcută undeva în perioada 2008-2009 ar fi de două milioane de euro.
"Există o expertiză care prezintă valoarea de investiție și soluția de intervenție. Este vorba de două milioane de euro, nicidecum patru, cinci cum afirmă domnul primar, bani pe care municipalitatea se încăpățânează să nu îi aloce deși bugetul local este unul foarte mare. Dacă acești bani nu vor fi alocați, probabil că în următorii doi-trei ani construcția respectivă va fi desființată. Până atunci ambiția municipalității de a obține banii pentru această lucrare de la Guvern nu face decât să pună în pericol existența Podului de la IPMC", afirmă Chiru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7267 secunde