PNL și USR-PLUS negociază Constanța. „Excludem o alianţă cu PSD!”

2651
PNL și USR-PLUS negociază Constanța. „Excludem o alianţă cu PSD!” - pnl2-1601318013.jpg

Articole de la același autor

Pentru prima dată după 20 de ani, liberalii reuşesc să câştige Primăria Constanţa cu Vergil Chițac, însă chiar şi aşa nu au o situaţie confortabilă pentru ca proiectele promise să fie realizabile. Şi asta deoarece nu vor avea majoritate în Consiliul Local Municipal Constanţa. Practic, din cele 27 de mandate, doar 11 revin PNL, în timp ce USR-PLUS obţine 9 mandate iar PSD se limitează la 7. Aşadar, PNL are nevoie strigentă de o alianţă în consiliu. Iar asta presupune o negociere cu USR-PLUS sau PSD. Cum liberalii au anunțat că este exclusă orice alianță cu pesediștii, singura opțiune rămâne USR-PLUS. Drept urmare, dacă tinerii din USR-PLUS știu să negocieze bine ar putea obține cele două posturi de viceprimari. Sunt însă dispuși să le cedeze liberalii? Răspunsul îl vom afla zilele următoare!

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a organizat ieri o conferință de presă în cadrul căreia i-a avut la stânga și la dreapta pe cei doi câștigători ai alegerilor de la Constanța: Vergil Chiţac, primarul Constanţei și Mihai Lupu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Toți trei au mulțumit constănțenilor care au votat şi echipelor de campanie care au făcut ca acest lucru să devină realitate.

„A fost o campanie complicată, grea, pentru că ne luptam cu o bestie, ne luptam cu PSD-ul lui Felix Stroe. Dar cel mai complicat lucru a fost că am avut doi adversari politici care au coabitat împreună. Partidul Social Democrat reprezentat de Felix Stroe şi Decebal Făgădău şi Stelian Ion pe partea cealaltă. Îmi asum aceste vorbe că au coabitat împreună şi când vorbesc de Stelian Ion nu vorbesc de USR pentru că el a luat decizia să facă aceste compromisuri”, a adăugat preşedintele PNL.

El a mai spus că este fericit de rezultatul obţinut şi că din acest moment începe munca. „Acest rezultat ne obligă să demonstrăm că suntem capabili să reformăm administraţia municipiului Constanţa, că suntem capabili să reformăm modul cum este administrat Consiliul Judeţean. Ne obligă să demonstrăm că suntem capabili să atragem resurse şi să implementăm proiecte, să aducem administraţia cât mai aproape de cetăţeni. Urmează o perioadă în care va trebui să formăm majorităţi atât în Consiliul Local cât şi în Consiliul Judeţean”, a concluzionat preşedintele PNL.

USR-PLUS, la un pas de a obține mandatele de viceprimari

Primarul ales al Constanţei, Vergil Chiţac a ţinut să sublinieze că o colaborare la Consiliul Local cu PSD este exclusă şi a spus că „este previzibilă o distribuţie a mandatelor 11 PNL, 9 USR şi 7 PSD. Important este că sunt numai trei forţe politice şi în consecinţă este dezirabilă o colaborare cu USR în Consiliul Local pentru a forma o majoritate”, a spus Chiţac.

El a mai adăugat că doreşte să facă echipă cu candidatul USR şi să cadă de acord în ceea ce priveşte implementarea celor două proiecte ale PNL şi USR-PLUS.

Întrebat de jurnaliştii „Cuget Liber” dacă este dispus ca la negocieri să ofere cele două funcţii de viceprimar al Constanţei celor de la USR-PLUS, liderul PNL Constanţa Bogdan Huţucă a evitat să dea un răspuns clar.

„Deocamdată prefer să nu răspund. Vom vedea la negocieri”, a spus Huţucă.

Nici Vergil Chiţac nu a dorit să răspundă presei atunci când a fost întrebat dacă există riscul de a nu-şi duce mandatul până la capăt din cauza plângerilor penale privind falsul în declaraţii de care este acuzat dar şi de o eventuală incompatibilitate cu funcţia.



Alianţă pentru majoritate şi la CJC


Ulterior, a luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu. El a spus că este decis să facă o evaluare a tuturor instituţiilor din judeţ şi a transmis că, indiferent de culoarea politică şi de prietenii, va trebui să se ţină cont de dorinţele cetăţenilor. „Vreau să subliniez, să fie foarte clar, că nu vom face nicio alianţă la Consiliul Judeţean cu PSD. Am mai spus de multe ori că USR a luat foarte mulţi oameni valoroşi în rândul său. Vom avea capacitatea să colaborăm cu ei”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Preşedintele PNL a răspuns întrebărilor ziariştilor privind formarea consiliilor local şi judeţean. „Dacă la Consiliul Local avem trei partide PNL, USR şi PSD, nu putem negocia decât cu un partid, la Consiliul Judeţean s-ar putea să avem mai multe partide care au intrat în structura Consiliului Judeţean. Cu PSD-ul este inacceptabil să negociem, aşa că aşteptăm rezultatele finale pentru a vedea exact cum sunt aşezate voturile”, a spus preşedintele PNL.

La închiderea ediţiei existau indicii că din noul CJC vor face parte PNL, USR-PLUS, PSD, PMP şi Pro România. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5943 secunde