PNL și PSD, troc pentru anticipate? "Sunt minciuni gogonate!"

635
PNL și PSD, troc pentru anticipate?

Articole de la același autor

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit, ieri, în ședință comună, pentru prezentarea moțiunii de cenzură pe care PSD a depus-o după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Moțiunea, intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești", a fost semnată de 208 parlamentari.


Potrivit acestora, Executivul trebuie demis de urgență pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar și pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare și dezbatere, prin angajarea răspunderii de  partidul aflat la putere.


La finalul ședinței, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Birourile reunite permanente vor stabili calendarul dezbaterii și votului asupra moțiunii de cenzură. Din câte se pare, votul final va avea loc miercuri.
În altă ordine de idei, dacă în urmă cu câteva zile, Marcel Ciolacu spunea că, matematic, nu există voturile necesare pentru ca moțiunea să treacă, ieri, liderul PSD era optimist.


"Eu, în comparație cu Ludovic Orban, respect democrația. Noi vrem să fie votul cât mai repede, să îl trimitem pe domnul Orban mai repede acasă. Suntem siguri că avem voturile necesare să treacă moțiunea", a spus Ciolacu.
Liderul PSD a spus, din nou, că dacă moțiunea trece propunerea social democraților pentru funcția de premier va fi o persoană din afara partidului.
"Am avut o discuție cu colegii mei și se pare că vom veni cu o propunere de premier din afara partidului. Nu o să votez niciodată un Guvern PNL și nici pe Orban premier", a subliniat Ciolacu.


Scenariu dezmințit de ambele tabere
Pe de altă parte, în tot acest timp, au apărut și zvonuri despre o înțelegere între PNL și PSD astfel încât să se ajungă la anticipate în schimbul alegerilor locale într-un singur tur. Înțelegerea ar fi ca PSD să demită guvernul, iar PNL să renunțe la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. Teoretic, cu acordul tacit al ambelor tabere, după căderea guvernului, parlamentul nu s-ar mai întruni pentru a vota două propuneri de premieri - iar după această perioadă stabilită în Constituție, Parlamentul ar putea fi dizolvat printr-o decizie a CCR care ar lua act că aleșii nu și-au îndeplinit atribuțiile. Zvonurile privind acest  scenariu au fost, însă, negate oficial de ambele tabere.


"Ce înțelegere să fie? Cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, ce înțelegere. Eu îi recomand domnului prim-ministru să își dea demisia. Eu nu o să votez niciodată un guvern PNL și nu o să recomand să îl voteze pe Orban premier", a spus, la Digi24, liderul PSD, Marcel Ciolacu. 


La rândul lui, prim-ministrul Ludovic Orban a spus că nu este nimic adevărat.  
"E o minciună gogonată. Dacă e să se ajungă la anticipate, aceste lucru nu se va realiza cu participarea, cu susținerea PNL. Sigur că se poate ajuta la o astfel de situație dacă o majoritate deranjată de propunerile de reformă strânge voturi care să ducă la căderea guvernului", a spus Ludovic Orban. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4312 secunde