PNL propune deducerea cheltuielilor salariale din zilele nelucrătoare

301
PNL propune deducerea cheltuielilor salariale din zilele nelucrătoare - liberalii-1524671748.jpg

Articole de la același autor

Liberalii au anunțat, ieri, un pachet de legi care vizează domeniul fiscal și contribuie la ameliorarea condițiilor de desfășurare a activității economice.

Deputatul constănțean Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, este inițiatorul a trei noi proiecte legislative de completare și modificare a Codului Fiscal, care au obținut avizul comisiei de specialitate a partidului, urmând ca în perioada următoare acestea să intre în circuitul parlamentar pentru dezbatere și aprobare.

Prima propunere legislativă se referă la deducerea din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajatori a cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală.

"În România, angajatorii din sectorul privat sunt puși în situația de a acoperi costuri economice generate de unele decizii de ordin administrativ sau legislativ, pe care nu le pot influența. În această categorie intră plata salariilor și veniturilor asimilate salariilor pentru zilele declarate prin lege, zile libere, cu statutul de sărbători legale. Plătitorul de salarii este pus, astfel, în situația de a plăti o zi liberă/nelucrătoare, ca și cum aceasta ar fi fost efectuată și ar fi generat valoare adăugată, în circuitul economic. Numărul zilelor libere, de sărbători legale, a crescut consistent în ultimii ani, 11-15 zile de sărbătoare legală, în funcție de cultul religios, astfel încât, în România, numărul total al zilelor nelucrătoare însumează mai mult de o jumătate de lună lucrătoare, echivalentul timpului de lucru", se spune în propunerea legislativă.

Drept urmare, Bogdan Huțucă propune ca valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală să fie deduse din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajatori, astfel încât nici plătitorul de salarii și nici salariatul să nu fie afectați de o decizie subiectivă privind instituirea de noi zile libere, de sărbătoare legală, în cursul anului.

"Aceste sume vor fi evidențiate distinct în declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, iar valoarea sumelor deduse nu poate depăși nivelul cheltuielilor medii lunare, pentru fiecare salariat, pentru luna în care se face deducerea sumelor", a argumentat deputatul liberal Bogdan Huțucă.

Scutirea impozitării profitului reinvestit

O altă propunere legislativă se referă la extinderea sferei de aplicare a scutirii impozitării profitului reinvestit pentru unul dintre cele mai importante categorii de mijloace fixe: mijloace de transport noi. Printre sectoarele care vor beneficia de această măsură și care vor contribui la veniturile suplimentare la bugetul de stat sunt: Agricultura – necesitatea mecanizării lucrărilor agricole; Transportul de marfă național și internațional, ale cărui tendințe sunt tot mai puternice de relocare; Transportul public de călători, fie realizat de municipalități, fie concesionat către operatori privați; Creșterea capacităților de transport fluvial și naval, în contextul în care România reprezintă poarta răsăriteană a transportului pe apă. Prevederile acestei legi se aplică și pentru achiziționarea de mijloace de transport aerian.

Un alt proiect propune renunțarea la reglementarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prin ordin al președintelui ANAF.

"Propunem ca acestea să se stabilească prin norme metodologice ale Codului fiscal, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern. Astăzi, pierderea calității de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA se realizează în baza unor criterii al căror punctaj este total necunoscut de către contribuabil, acesta neputând preîntâmpina un eveniment cu impact dezastruos asupra afacerii sale. Printr-o astfel de reglementare, va crește transparența de acțiune a autorităților executive, iar contribuabilul, persoană înregistrată în scopuri de TVA, va avea acces la informațiile privind criteriile de evaluare a riscului fiscal", a spus deputatul Bogdan Huțucă, președinte al PNL Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3639 secunde