PMP demarează campania "Alegem primarul în două tururi". În ce constă inițiativa

467
2
PMP demarează campania

Articole de la același autor

Partidul Mișcarea Populară a demarat campania "Alegem primarul în două tururi", prin care își propune strângerea a peste un milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin.


"Este nevoie de a repara erori legislative, care au făcut ca democrația din România să fie afectată în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la București primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din București se alege cu peste un milion de voturi? Considerăm că, în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale", a declarat președintele Traian Băsescu într-o conferință de presă susținută, recent, la Palatul Parlamentului.


Campania de strângere de semnături a PMP se va desfășura până în luna iunie pe străzile tuturor localităților din România. Echipele PMP vor împărți pliante în care arată că, în multe localități, există primari care au fost aleși cu 7%-10% dintre cetățenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiției dintre candidați, scăderea interesului cetățenilor și implicit a prezenței la vot, precum și la creșterea rețelei de primari și baroni locali PSD și PNL.


Reamintim că PMP a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mișcarea Populară a depus un nou proiect legislativ în acest sens.


"Legea alegerilor locale, care a reînviat USL, a fost votată de PNL și PSD pentru a-și conserva primarii aleși. A fost o lege care a deviat sistemul electoral local din România. Acest sistem de vot dintr-un singur tur avantajează cele două partide, PSD și PNL, în sensul că primarul iese învingător doar cu un singur vot diferență față de următorul clasat.


Astfel, atât PNL cât și PSD își conservă primarii deja aleși pe funcții și nu au înțeles să susțină două tururi de alegeri, care înseamnă o reprezentare mai mare pentru primarul ce va fi învingător, prezentând însă un risc, astfel încât primarii care sunt deja pe funcții să-și poată pierde mandatele", a declarat Claudiu Palaz, liderul PMP Constanța. 


Comentează știrea

luk
7 mai 2018
PMP = PSD

PMP sa ne pupe in coor pt blatul lor ordinar cu PSD care are loc în Constanța ! Toate deciziile au fost luate în cardasie cu această gașcă infractoare in detrimentul constantenilor! Va votează doar neamurile pe viitor !!!

Papu
7 mai 2018
Două tururi

E normal ca alegerea primarului să se facă în două tururi. Și mai important e ca primarul să aibă dreptul numai la două mandate pentru a se evita formarea de GĂȘTI MAFIOTE și evitarea ca primarul să devină un dictator . De ce Președintele României are dreptul numai la două mandate, iar primarul până moare ?!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6085 secunde