Pleșu, atac la Hașotti: "Suferă de tembelism intelectual acut și de o ireversibilă proastă creștere"

185
Pleșu, atac la Hașotti:
Filosoful Andrei Pleșu îl critică dur pe ministrul Culturii, Puiu Hașotti. Pleșu spune, într-un interviu acordat pentru "Evenimentul Zilei", că noului îi lipsește minimul bagaj cultural necesar ocupării acestei funcții, iar declarația lui Hașotti privitoare la Neagu Djuvara ("Să-ți fie rușine, Neagu Djuvara!") denotă "tembelism intelectual acut" și "o ireversibilă proastă creștere

"Pentru mine, Puiu Hașotti încă nu s-a inventat. Nu știu cine este băiatul ăsta. Am auzit că este ministrul Culturii... Pe baza căror isprăvi a ajuns el în poziția asta, nu știu. Am avut o mulțime de miniștri ai Culturii, dar toți cei pe care i-am avut, chiar și cei mai slabi, aveau un minim ambalaj cultural. Despre domnul Hașotti nu știu nimic. Nu știu cine e. Dacă e să mă iau după ce-a spus despre Neagu Djuvara ("Să-ți fie rușine Neagu Djuvara!"), trebuie să presupun că suferă de un tembelism intelectual acut. Și, mai ales, că e de o ireversibilă proastă creștere", a declarat Andrei Pleșu.

Potrivit Realitatea TV, acesta s-a arătat foarte critic și în ceea ce privește politica actualului guvern în domeniul cultural, având în vedere schimbările de la Institutul Cultural Român și desființarea TVR Cultural. "Actuala conducere a țării nu dă doi bani pe cultură și pe prestigiul slujitorilor ei. S-ar zice că problemele țării, urgențele guvernării sunt concentrate în perimetrul culturii. Acolo e buba! La ICR, la TVR Cultural și așa mai departe. Se vorbește de măsuri "economice". Dar sunt sigur că se puteau găsi soluții de reformă care să nu lezeze, totuși, demnitatea actului cultural. Această pripă și această radicalitate mă indispun", a spus Pleșu.

Profesorul Pleșu susține că schimbările de la ICR arată că noua putere a inițiat "o revoluție culturală", generată din considerente politice. "La noi, cum merge ceva bine, schimbăm. Din motive politice, din resentimente private, întotdeauna mai importante decât criteriile raționale. Toate informațiile mele, tot ce știu eu despre ICR îmi spune că a fost una din puținele instituții care au funcționat foarte bine, care au avut ecou internațional, care au dat țării o imagine bună. S-ar părea că tocmai succesul a transformat acest institut întro victimă predilectă a micii 'revoluții culturale' puse la cale de guvernanți", mai spune Andrei Pleșu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3726 secunde