Descentralizare, dar s-o știm și noi

Plajele ajung la primării, portul la Consiliul Județean. Cum și cui vrea Guvernul să dea puterea

3748
20
Plajele ajung la primării, portul la Consiliul Județean. Cum și cui vrea Guvernul să dea puterea - plajamodern1639-1380565783.jpg

Articole de la același autor

Porturile ar putea trece în subordinea Consiliului Județean Constanța, iar plajele cu destinație turistică în subordinea consiliilor locale pe a căror rază teritorială se află, dacă proiectul descentralizării propus de vicepremierul Liviu Dragnea va fi aprobat printr-o Ordonanță de Urgență. 


De la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu pe 24 septembrie o circulară privind propunerea legislativă intitulată Ordonanță de Urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale.

Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuiau să vină cu amendamente a fost 1 octombrie 2013, până la ora 12.00.

Descentralizarea ar urma să-și facă simțite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedând astfel regionalizarea. În document sunt prevăzute modificarea a 21 de acte normative și se precizează clar ce atribuții vor fi cedate de la centru către teritoriu, mai exact, către consiliile Județene, președinții de consilii Județene și primari. Cele mai importante modificări vizează că, în subordinea primăriilor din orașe/municipii vor funcționa servicii rutiere și de ordine publică ai căror directori vor fi numiți de primari. Și în subordinea consiliilor județene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere și agenții, conduse de persoane numite de președintele CJ.

Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile județene de agricultură, direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu, unitățile teritoriale de promovare turistică, direcțiile județene de sport și tineret, centrele județene de resurse și asistență educațională, casele corpului didactic, agențiile județene de ocupare a forței de muncă, agenția de plăți și inspecție socială, agențiile județene pentru protecția mediului, direcțiile județene de pescuit și acvacultură și direcțiile de sănătate publică.

De asemenea, porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliului Județean Constanța, astfel că reprezentanții CJC vor administra portul Cernavodă, portul  Hârșova și punctul de lucru Ostrov Regie.

Una din cele mai importante propuneri vizează ca plajele cu destinație turistică să fie administrate de consiliile locale pe a căror rază teritorială se află, acestora revenindu-le dreptul de administrare a lucrărilor de întreținere și ecologizare a plajelor.

"Lucrările realizate sunt finanțate atât din bugetul propriu, cât și din veniturile obținute de la utilizatorii plajelor cu destinație turistică, proporțional cu suprafața de plajă utilizată. Titularului dreptului de administrare îi revine o cotă-parte de 80% din redevențele obținute din concesionarea plajelor cu destinație turistică aflate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale respective, iar diferența de 20% se face venit la bugetul de stat, pentru contractele aflate în derulare", se spune în document.

De la Ministerul Economiei vor trece în subordinea administrației publice locale o parte din competențele Autorității Naționale pentru Turism, respectiv autorizarea, clasificarea și licențierea în turism și unitățile teritoriale turistice. Și consiliile județene vor avea competențe noi precum: autorizarea stațiunilor balneare, climaterice și balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea activității de agrement nautic, activități turistice pe plajă, activități ecoturistice.

Unde-i circulara?

Potrivit documentului respectiv, finanțarea competențelor/structurilor descentralizate la nivel județean/local se face de la bugetul de stat. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, comunică Ministerului Finanțelor Publice sumele aferente competențelor care se descentralizează conform prezentei Ordonanțe de Urgență în vederea fundamentării proiectului bugetului de stat pentru anul 2014. Finanțarea plăților aferente beneficiilor de asistență socială și susținerii programelor de servicii sociale se asigură în proporție de 70% din bugetele unităților administrativ-teritoriale prin transferuri din bugetul de stat și în proporție de 30% din sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

Contactați telefonic pentru a spune dacă proiectul în cauză îi avantajează sau, din contră, îi dezavantajează, reprezentanții CJC și ai primăriilor au spus că nu cunosc existența unui astfel de document.

"În Consiliul Județean Constanța nu există un astfel de document privind descentralizarea. Nu am primit nimic care să facă referire la așa ceva, deci nici nu vă pot spune nimic cu privire la respectivele propuneri", a declarat vicepreședintele CJC, Cristinel Dragomir.

"Am primit de la Asociația Orașelor din România un anumit proiect pentru a ne spune punctul de vedere, însă, am fost prins cu anumite probleme și nu m-am uitat în totalitate. Dacă mă întrebați despre plaje, pot să spun că este un lucru bun dacă acestea vor fi trecute în subordinea autorităților locale, cu condiția să fie direcționate și anumite sume care să permită investiții. Adică, să nu le preluăm numai problemele. Dacă plajele vor trece în administrarea primăriilor, înseamnă că parlamentarii s-au ținut de cuvânt pentru că asta au promis în campania electorală", a spus primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu.

La rândul lui, primarul Traian Cristea de la Costinești a spus că atribuirea plajelor la consiliile locale ar fi un lucru benefic, însă în anumite condiții. "Am auzit ce spune domnul Dragnea, dar nu este primul care vorbește despre descentralizare. Important e să se și facă această des-centralizare. Ar fi un lucru bun dacă ar da plajele la consiliile locale, însă să le predea «curate», fără contracte de concesiune. Degeaba ne dau plajele dacă ni le dau deja închiriate. Ce să facem apoi? Să ne certăm noi cu chiriașii, cu cei care au contracte de concesiune? Fiecare primar are propria strategie de dezvoltare a turismului, știe ce vrea să facă pe plajă, dar dacă ne predau plajele concesionate nu avem ce să facem cu ele. Însă, precizez încă o dată, important e ca această descentra-lizare să se facă, nu doar să se vorbească despre ea", a declarat Traian Cristea.



Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Bravo USL
1 octombrie 2013
strategia functioneaza

Cum vine asta ? votezi cu scarba-drag etc PDL+PNL pentru a scapa de ciuma PSD ca apoi sa satul, scarbit etc de ( Curvele ) PDL+PNL sa votezi cu din nou ( Curvele ) PSD+PNL asa gandire asa trai, nu ma mira, cei care isi incearca norocul sunt anihilati imediat de prostia romanul..ceva de genul..cine mai este si asa ? ce o sa fac ? eeeeeeeeeeee si tot felul de idiotenii care duc tot la cei care ne-au distrus tara in care traim. Ai zice ca fiind tanar ai mai multa minte, da de unde ? pensionarii infometati de actuala si fosta putere se bucara la o sacosa primita de niste lupi in haine de oi, vai ce bun este primarul Mazare, cine ne mai da atatea ? este cel mai bun, nu ne trebuie parcuri, modernizare etc, strategia functioneaza si a fost implementata ca un sport National.

sindbad
1 octombrie 2013
Inca o oaie de muls

Ptr pohta ce-am pohtit, ptr umplerea buzunarelor camarillei uslamiste. Asta e nenorocirea C-tei! Avand in spate o masa usor manevrabila de vot, senila si debila, de babe sclerozate, hodorogii debili, tiganet si tarani de oras, vor putea si de acum inainte sa omoare, din fasa, orice merge bine si poate crea plusvaloare,. Se stie ca statul este cel mai prost manager. Dar noi, mai dam si prostimii care ne voteaza cate o bere si 3 mici, plus alte cadouri (tot din banii urbei). Cu o conducere to mai ahtiata dupa banul public, continua jecmanirea firmelor care mai produc cate ceva, si o sa vedem numai care alegorice pe care topaie babe sclerozate, in tanga, pe ritmuri de manele, insotite de urlaturile, in aceeasi nota, a zecilor de mii de maidanezi cu doua si patru picioare. De ce nu spuneti nimic si de protestul firmelor ce activeaza in portul Cta ref la aceasta hotie?

FONDURI UE
1 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

un bun samaritean !
1 octombrie 2013
plajele

si asa "MOMO" al constantei are putere deplina in acest judet !mai conteaza inca cateva ,in plus! "MOMO" ,GO TO RIO ,GET TO HELL IN MADAGASCAR ! ia-l si pe "momicico" ala micu si duceti-va dracului ,de aici ! ai fost tu si "mistretzu" o povara grea pt. aceste meleaguri minunte ! VENETICILOR,CARATI-VA ODATA !

FONDURI EUROPENE
1 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

FONDURI EUROPENE
1 octombrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

COMUNISTU'
1 octombrie 2013
TAMPITU'

Tampit ai fost , tapit esti inca, asa te poate caracteriza "un pensionar informetat" Daca mintea aia a ta incetosata de javra ordinara de la trei coceni atata poate gandi, ar fi o munca de Sisif sa-ti dovedim invers. Toata pasarea "pre" limba ei piere, dar tu ai invatat o limba straina pe care n-o intelegi.

Răspuns la: strategia functioneaza
Adăugat de : Bravo USL, 1 octombrie 2013
Cum vine asta ? votezi cu scarba-drag etc PDL+PNL pentru a scapa de ciuma PSD ca apoi sa satul, scarbit etc de ( Curvele ) PDL+PNL sa votezi cu din...
Liviu Chilian
1 octombrie 2013
Lividu Dragnev - un zlatar Bulgar ce va sfarsi'n puskarie!

Imi amintesc de un of al politicastrilor jigano-pesedisti si liberabiati coalizati acum in uslamismul ce va da lovitura finala fostei Romanii: "Am ajuns sa fim "condusi" de Elena Woodry" - Woodry fiind o prostituata recuperata de...liberabiati, ajunsa'n...hamakkl bashitlerist, ca sa sfarseasca'n pozitia de sinistra cu un buget de patru miliarde euro anual. Cu siguranta, bashitleristii guitz'acum, in surdina: "Am ajuns sa fim "condusi" de un zlatar nebun, Dragnev, unu' din cei mai dementi HOTI din Rromarlania, nume ce'i ingrozeste pe Jewropenii occidentali. --- Mai sunt, totusi, Romani in fosta Romanie. Cititi aici, pe 'banateanu': http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/extremistii-din-guvern-parlament-si-sri-1259922 --- Nu inteleg de ce Rromarlanii URASC OMUL! De ce nu apreciaza un OM ca 'banateanu'? De ce pupa..."sufletul" schizofrenic-paranoicului Dragnev?

Gabu
1 octombrie 2013
Plajele

Si daca ajung la Consiliul Local, vor fi sezlonguri doar la cerere? Sau le vor instala la 1 mai fara a le mai ridica pana la 1 Octombrie, cum s-a ajuns in ultimii ani? Am ajuns sa trebuiasca sa platim taxa de sezlong pentru a face o baie in mare in Mamaia sau Constanta! Nu pentru asta am iesit la revolutie, sa-mi puna mie bir cei ce-au inchiriat plajele!

javra
1 octombrie 2013
ordinara

am uitat sa zic ca mai sunt si pensionari cu bani, dar stii tu cum este, majoritatea decide...asa ca sa ma cac in gura lor de prosti, cica....cu cat imbatranesti cu atata esti mai intelept, asai ? nu este votat mazarika in proportie de 99% de pensionari ? este...cine mortii masii il face primar din 4 in 4 ani ? colegii tai imbecili...

Răspuns la: TAMPITU'
Adăugat de : COMUNISTU', 1 octombrie 2013
Tampit ai fost , tapit esti inca, asa te poate caracteriza "un pensionar informetat" Daca mintea aia a ta incetosata de javra ordinara de la trei...
20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2187 secunde