Pe ce au cheltuit partidele banii în campania electorală parlamentară

161
Pe ce au cheltuit partidele banii în campania electorală parlamentară - campanie-1611167246.jpg

Articole de la același autor

Campania electorală pentru ultimele alegeri parlamentare a fost una bogată, întrucât partidele politice au declarat venituri (contribuţii) de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în 2016, conform datelor incluse pe platforma www.banipartide.ro, lansată de Expert Forum.

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri, deşi există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mari (ex PNL, cu 1,6 milioane de lei) decât veniturile, dar în general diferenţele sunt reduse, precizează Expert Forum.

Conform sursei citate, cea mai mare parte din venituri (79 de milioane) reflectă venituri proprii ale candidaţilor, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi. Patru partide (Plus, Pro România, PSD şi USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenţii pentru cheltuieli de campanie. Cei mai mulţi bani au fost declaraţi de candidaţi în Bucureşti, Iaşi şi Prahova, iar cei mai puţini în Tulcea, Harghita şi Covasna.

Totodată, o parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV şi presă. Deşi anul 2020 a fost caracterizat de restricţii cauzate de pandemie, competitorii au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broşuri, flyere şi materiale similare), precum şi 7% pentru afişe electorale. Strategiile competitorilor au fost relativ diferite, mai precizează comunicatul.

„Spre exemplu, Plus a cheltuit aproape 60% din bani pe campania online, în timp ce AUR a alocat peste jumătate din fonduri pentru tipărituri (822 mii din 1,5 milioane lei). PSD şi PNL au cheltuit cei mai mulţi bani pe servicii online, aproape o treime. Cele mai puţine fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice”, menţionează sursa citată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Octombrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Sâmbătă, 06 Iunie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.4142 secunde