Partidele, la control! AEP verifică finanțarea candidaților la alegeri

Marţi, 07 Ianuarie 2020, 14:33
111
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că Departamentul de control al finanțării partidelor politice și al campaniilor electorale din cadrul instituției efectuează, începând de luni până pe 10 februarie, verificarea documentelor privind veniturile încasate și cheltuielile efectuate de către competitorii electorali în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019.

AEP arată că pentru un număr de șase competitori electorali care au întrunit pragul de 3% din voturile valabil exprimate la nivel național verificările vizează și rambursarea sumelor cheltuite, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (3) din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit acestei prevederi, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Parlamentul European și Președintele României, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianțelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidaților independenți, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel național în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidatul independent a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național.

Autoritatea precizează că pentru zece competitori electorali care nu au întrunit pragul electoral de 3% se verifică legalitatea veniturilor și cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală.

Rezultatele finale ale verificărilor întreprinse de departamentul de specialitate din cadrul AEP vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I și pe pagina de internet a Autorității.

AEP reamintește că pe site-ul www.finantarepartide.ro se găsesc informații privind situația contribuțiilor electorale, a sumelor solicitate la rambursare și a datoriilor înregistrare de către competitorii electorali pentru alegerea Președintelui României din anul 2019.

Pagina a fost generata in 0.258 secunde