Parlamentarii USR-PLUS iau atitudine. „Furtul la vot în Parlament trebuie sancţionat”

1585

Articole de la același autor

Parlamentarii USR-PLUS au depus o nouă inițiativă legislativă, după ce mai mulţi deputaţi şi senatori ai PSD şi AUR au fost prinşi în timp ce foloseau cartelele unor colegi pentru a vota în locul acestora amendamentele propuse la proiectul de buget.

„Dezbaterile din Parlament pe marginea bugetului de stat au scos la iveală probleme de etică şi metehne mai vechi ale pesediştilor, care nu pot scăpa de obiceiul de a fura la vot. Lăsând la o parte circul pe care unii dintre ei l-au făcut în plenul reunit al celor două camere, un lucru mult mai serios şi îngrijorător este „votul la două mâini”, practicat fără nicio jenă de parlamenarii opoziţiei. Mai mulţi deputaţi şi senatori ai PSD şi AUR au fost prinşi în timp ce foloseau cartelele unor colegi pentru a vota în locul acestora amendamentele propuse la proiectul de buget. Pentru ei acest lucru a devenit de mult timp o obişnuinţă şi asta se vede și din reacțiile lor atunci când sunt prinși asupra faptului. Unii au venit cu explicaţii de genul mi-a lăsat colegul cartela, că oricum aşa ar fi votat şi el. Votul nu este transmisibil, iar cei care nu sunt prezenţi la şedinţă nu au dreptul să voteze, pentru că altfel se viciază întregul proces legislativ. Şi, mai mult ca oricine, deputaţii şi senatorii ar trebui să respecte legea, pentru că Parlamentul este forul legislativ al ţării”, a declarat senatorul constănțean Remus Negoi.

El a explicat faptul că nu este normal ca regulile să fie încălcate şi defineşte ceea ce s-a întâmplat prin cuvântul „hoţie”. Senatorul USR-PLUS spune că parlamentarii trebuie să aibă respect faţă de cei care i-au votat şi i-au instalat astfel în funcţiile pe care le ocupă.

„Trecând peste aspectele legale, votul la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, este, în primul rând, o chestiune de etică. Să faci ceea ce este corect, chiar şi atunci când nu te vede nimeni, înseamnă integritate. În schimb, să încalci regulile, să trişezi, să apelezi pe furiş la soluţii incorecte, asta se numeşte hoţie, iar în cazul parlamentarilor reprezintă o înşelare a încrederii cetăţenilor. Asumare, onestitate şi comportament ireproşabil, asta ar trebui să însemne să fii parlamentar. Pentru că nu poţi cere oamenilor să respecte legea, atunci când tu nu o faci şi încalci în mod flagrant regulile. În plus, o funcție de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate și respect față de alegătorii care te-au trimis în Parlament”, a adăugat Remus Negoi.

Senatorul USR-PLUS spune că el împreună cu colegii săi nu pot sta deoparte şi vor lupta până la capăt pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple.

Remus Negoi cere ca cei care vor mai repeta astfel de gesturi să piardă o mare parte din indemnizaţia de parlamentar şi voturile să fie anulate.

„Nu putem sta deoparte şi să tolerăm un astfel de comportament din partea colegilor noştri parlamentari din opoziţie. Să nu iei atitudine atunci când ştii că cineva greşeşte şi încalcă legea, este ca şi cum ai lua parte la înşelătorie, iar asta nu este acceptabil. Din acest motiv, Alianța USR-PLUS propune ca parlamentarii care votează cu mai multe cartele să piardă 80% din indemnizație, iar voturile respective să fie anulate. În acest sens au fost depuse proiecte pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. Acest lucru înseamnă că vor pierde peste 80% din indemnizație. Aşa cum am promis, vrem o Românie fără hoţie, iar furtul la vot în Parlament nu trebuie să scape nepedepsit”, a mai spus senatorul Remus Negoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4435 secunde