Parlamentarii au aprobat, în unanimitate, amendamentul la buget privind plata CAS de către persoanele nesalariate

1889
Senatorii și deputații au adoptat, ieri, amendamentul la proiectul de buget potrivit căruia persoanele care nu sunt salariate, dar au obligația de a-și asigura sănătatea, vor fi obligate să comunice veniturile casei de asigurări alese, în vederea stabilirii și achitării cotei de 5,5%.
Reprezentanții opoziției și cei ai puterii au susținut în unanimitate un amendament la articolul 7 al proiectului de buget.
Textul prevede că persoanele care nu sunt salariate, dar au obligația să își asigure sănătatea potrivit prevederilor Legii nr.95/2006, au obligația de a comunica direct casei de asigurări alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, în vederea stabilirii și achitării cotei de 5,5%. Același amendament stipulează că, pentru lucrătorii migranți care își păstrează domiciliul sau reședința în România, contribuția lunară la fond se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obținute din contrac-tele încheiate cu un angajator străin.
În plus, potrivit textului adoptat de parlamentari, persoanele care au obligația să se asigure, altele decât cele prevăzute la art.257 și art.259 din Legea nr.95/2006, și care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuției, plătesc contribuția lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de bază minim brut pe țară.
Potrivit declarațiilor deputatului PNL de Constanța, George Dragomir, membru al Comisiei de buget-finanțe, acest amendament va intra în vigoare chiar de anul acesta, dacă proiectul de buget va trece de votul final din Parlament, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2443 secunde