PUZ-ul, în atenția autorităților

Parcări și pasaje subterane, construcții terasate pe versant și plajă urbană, în Peninsulă

3205
Parcări și pasaje subterane, construcții terasate pe versant și plajă urbană, în Peninsulă - fotofondpuzpeninsula-1570481205.jpg

Articole de la același autor

Zona peninsulară a Constanței, cu străduțe vechi, pline de istorie, clădiri monument, faleză, port turistic, port comercial, ieșire la Marea Neagră, plajă imensă, este printre cele mai spectaculoase zone din Europa. Autoritățile locale au pornit demersurile pentru actualizarea reglementărilor urbanistice și are planuri mari pentru dezvoltarea turistică a Peninsulei.


La aproape un an distanță de când a a avut loc prima dezbatere privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal al Peninsulei, Primăria Constanța a lansat o consultare a pieței, pentru estimarea valorii de achiziție a serviciului de elaborare și actualizare piese scrise și desenate ce vor sta la baza actualizării PUZ-ului. Este vizată o suprafață de aproximativ 95 de hectare, iar specialiștii au termen până pe 15 octombrie să trimită propunerea lor cu oferta de preț. 


Actualizarea Planului Urbanistic Zonal este absolut necesară, în condițiile în care documentul care este folosit în prezent este vechi de 15 ani și nu mai este adecvat. "În noul document, dorim să punem foarte mult accent pe identitatea culturală. Știm că zona peninsulară este o parte din oraș, de fapt, de aici a pornit orașul nostru, și ne dorim foarte mult să punem accent pe această componentă. Mai mult, ne dorim ca tot ce înseamnă intervenție în zid să fie coerentă, durabilă și sustenabilă", a explicat arhitectul șef al Constanței, Radu Vânturache.


Acesta susține că toate spațiile verzi vor fi păstrate și nu vor fi desființate, trama stradală nu va suferi modificări majore, eventual doar transformarea unora dintre străzi în zone pietonale.


Zeci de monumente ce trebuie protejate și puse în valoare
Simultan cu actualizarea PUZ-ului, autoritățile locale au demarat și un proiect european, care vizează reabilitarea clădirilor vechi din această zonă istorică. În documentul de lucru sunt consemnate zeci de clădiri monument, printre care Cazinoul de pe faleză, Vila Șuțu, Biserica Armenească, Geamia Hunchiar, Cripta paleocreștină din curtea Colegiului Național "Mihai Eminescu", Edificiul Roman cu Mozaic, Farul Genovez, clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, clădirea Muzeului de Artă Populară, Comandamentul Marinei Militare, Cercul Militar Constanța, Tribunalul Constanța, Palatul Arhiepiscopiei, Catedrala ortodoxă "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Casa cu lei, Casa Manicatide.


Proiectul propune intervenții asupra structurii și înfățișării blocurilor existente, îmbunătățirea anvelopei clădirilor, a protecției lor termice și fonice. "O atenție deosebită trebuie acordată conservării și întreținerii spațiilor verzi dintre blocuri care asigură o anumită calitate a spațiului semipublic și a locuirii în zonă", se arată în planurile deja realizate.


În ce privește Plaja Modern și Portul Tomis, aceste zone prezintă un potențial deosebit în perspectiva refuncționalizării și echipării portului și transformarea plajei într-o plajă urbană. Astfel, este necesară asigurarea legăturilor pietonale prin amenajarea versantului falezei și carosabile, precum și dotarea cu servicii specifice. 


Muzeu arheologic îngropat 
Specialiștii care au lucrat la noul PUZ susține că se impun restricții de construire în vederea păstrării unor culoare de vedere asupra mării și plajei. Aceștia propun crearea unui sistem de parcări, subterane și de suprafață, pentru riverani și pentru vizitatori, atât în zonele limitrofe Peninsulei, cât și pe aleile ocazional carosabile, precum și crearea unei noi legături cu orașul prin traversarea Peninsulaei în zona Pieței Ovidiu, a unui pasaj subteran care să facă legătura între cele două porturi, a unui pasaj pietonal suprateran, care să facă legătura între Piața Ovidiu și Portul Tomis, și a unui pasaj la capătul străzii Nicolae Titulescu.


Pe lângă transformarea Plajei Modern în plajă urbană, noul PUZ-ul ar urma să prevadă modernizarea zonei dinspre Portul Tomis, construirea taluzului din această zonă în sistem terasat și crearea unei legături subterane, rutiere, pietonale și funcționale, cu strada Termenele Romane.


De asemenea, se propune valorificarea versantului înverzit de pe conturul Peninsulei, faleza de est, prin construcții și amenajări specifice turismului estival. În plus, se dorește crearea unei zone de conexiune între portul vechi, care urmează a fi transformat în port de călători, Piața Ovidiu și portul de agrement, atât prin subteran, unde urmează să fie amenajate pasajul rutier și cel pietonal, precum și un muzeu arheologic care să facă legătura între nivelul superior și cel inferior al falezei în dreptul Pieței Ovidiu.


După finalizarea documentului, acesta va urma procedurile de aprobare și ar putea intra în vigoare în cursul anului următor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4113 secunde