Opoziția cere demisia ministrului Petre Daea. "Este o ofensă la adresa memoriei victimelor Holocaustului"

862
Opoziția cere demisia ministrului Petre Daea.

Articole de la același autor

Ambasada Statului Israel a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că își exprimă consternarea și dezamăgirea față de afirmațiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagărul de la Auschwitz.

"Sperăm, totuși, că o astfel de asociere a fost făcută de ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundată asupra a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime. Holocaustul, o tragedie condamnată de România, care s-a soldat cu moartea a șase milioane de evrei, nu trebuie niciodată uitat, trivializat sau minimalizat", subliniază reprezentanța diplomatică în comunicat.

"Această pagină neagră a istoriei nu trebuie să se repete. În acest sens, niciun efort nu este prea mare pentru ca tinerele generații, și nu numai, să cunoască și să înțeleagă istoria Holocaustului. Ne așteptăm ca, pe viitor, terminologia legată de Holocaust să nu mai fie folosită într-un context fără legătură cu acesta", mai precizează Ambasada Israelului la București.

Comunicatul de presă transmis de ambasada Statului Israel vine după ce, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, la un post de televiziune, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuie sacrificate 45.000 de animale: "Singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz".

Reacția Opoziției

În urma acestor declarații a reacționat și Opoziția care a cerut demisia ministrului Petre Daea.

Astfel, liberalii au solicitat demiterea de urgență a ministrului Agriculturii, Petre Daea, în urma declarațiilor cu privire la victimele Holocaustului.

"PNL solicită demiterea de urgență a ministrului Agriculturii, Petre Daea, după gafa incredibilă comisă de ministru într-o emisiune la un post de televiziune, care reprezintă o ofensă de neacceptat la adresa memoriei victimelor Holocaustului și care are o gravitate fără precedent. Avertizez Guvernul, premierul, partidele care formează coaliția majoritară că menținerea lui Petre Daea în acest Guvern după aceste afirmații îngrozitoare va afecta grav percepția României în lume, va afecta grav relațiile României cu Israelul, și nu numai, și riscă Guvernul și partidele de guvernământ prin neexcluderea din Guvern a unui ministru care a făcut afirmații atât de grave, își asumă practic susținerea acestor afirmații, ceea ce ar însemna un lucru și mai grav pentru România", a spus liderul PNL, Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Și Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea.

"Comparația ministrului care face trimitere la Holocaust și victimele acestuia nu poate fi trecută cu vederea. Cerem Guvernului să-l demită imediat pe ministrul Daea. Este incredibil cum un reprezentant al Guvernului poate fi atât de iresponsabil și să facă asemenea declarații. Comparația arderii porcilor cu o tragedie soldată cu milioane de victime este inacceptabilă. Incapacitatea de a pricepe ce spun, a miniștrilor acestui Guvern de incompetenți în frunte cu Viorica Dăncilă, nu este o scuză", a transmis Dan Barna, președintele USR, prin intermediul unui comunicat de presă.

Nici "Mișcarea România Împreună" condusă de Dacian Cioloș nu a rămas impasibilă, astfel că i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să demisioneze de urgență după "declarația incalificabilă prin care a comparat incinerarea porcilor cu Holocaustul".

"Este inadmisibil ca un ministru al Guvernului României să compare incinerarea porcilor cu Holocaustul, o tragedie mondială condamnată de România. Mesajul domnului ministru Daea este incalificabil, cerem demisia sau demiterea de urgență a acestuia. Există cazuri în care superficialitatea poate fi amuzantă, însă această situație arată o lipsă de discernământ din partea ministrului Agriculturii", se arată într-o poziție postată pe site-ul Mișcării România Împreună.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4483 secunde