O nouă speranță pentru Clubul Sportiv Școlar nr. 1. Complexul, preluat de primărie pentru a fi reabilitat

1357

Articole de la același autor

Lucrările de reabilitare a Clubului Sportiv Școlar nr. 1 din Constanța ar putea fi reluate anul următor, după ce complexul va fi preluat de administrația locală. Șantierul, început acum mai bine de 13 ani, este abandonat de peste un deceniu, timp în care sălile de sport și terenurile unde s-au format generații de sportivi de tale mondială au ajuns o ruină.

Consilierii locali constănțeni au dat vot pozitiv, vineri, 26 noiembrie, proiectului de hotărâre privind aprobarea solicitării către Guvernul României în vederea efectuării demersurilor necesare referitoare la trecerea imobilului din str. Pictor Nicolae Grigorescu nr. 32, Complex Club Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al municipiului Constanța. Inițiativa aparține consilierilor locali USR, iar proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Complexul are o suprafață de 7.429 metri pătrați și cuprinde trei clădiri și terenurile de sport aferente. Imobilul C1 are o suprafață construită de 669 mp, cu demisol, parter și mansardă, imobilul C2 este o sală de sport de 435 mp, iar imobilul C3 este o sală de sport cu parter și etaj, totalizând 580 mp.

„La nivelul municipiului Constanța s-a identificat o nevoie majoră pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive, pornind de la nevoia de a încuraja și ajuta tinerii să facă sport. Bazele/complexurile/terenurile sportive din municipiul Constanța se confruntă cu o serie de probleme, de la cele legate de inexistența sediilor și a bazelor sportive proprii, la lipsa investițiilor în reabilitarea celor existente, la lipsa fondurilor pentru materiale și echipamente sportive, la bugetul insuficient pentru utilități și participarea la competiții naționale și internaționale. Toate acestea arată problemele legate de subfinanțarea bazelor sportive din municipiul Constanța, ceea ce conduce la identificarea de soluții privind crearea și aplicarea unui sistem de finanțare pentru crearea și aplicarea unui sistem de finanțare pentru infrastructura sportivă a acestora”, se arată în referatul de aprobare semnat de consilierii USR Aura Cerasela Badea, Dumitru Caragheorghe, Iulian Călin, Florin Daniel Cocargeanu, Mirela Garip, Cătălin Florin Iacob, Mihai Ochiuleț, Cristiana Popescu și Romeo Stavăr Vergea.

Litigii și bani risipiți

Potrivit acestora, se dorește reabilitarea acestui complex sportiv ținând cont de faptul că în ultimii ani nu s-au realizat investiții deosebite. Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 Constanţa se află, de 12 ani, în mijlocul unui conflict nedorit. Lucrările de construcţie a unei săli moderne, care să ajute secţiile de handbal, baschet, volei, gimnastică şi scrimă, începute în 2008, s-au împotmolit înainte ca aceasta să fie finalizată. Construcţia ar fi trebuit să dureze 18 luni, însă firma care a câştigat contractul a sistat operaţiunile şi a urmat un şir lung de procese. În 2014, Ministerul Educației a oprit finanțarea. Litigiul s-a încheiat abia în toamna lui 2018, Ministerul Educaţiei a aprobat suma de 123.000 lei şi constructorul a fost plătit. Însă alţi bani nici nu au mai venit de la Ministerul Educaţiei, pentru reluarea lucrărilor şi finalizarea proiectului, astfel încât sala care este deja ridicată și realizată în proporție de 70% să poată fi dată în folosinţă. Abia în 2020, au fost alocate noi sume şi a reînceput lungul şir al avizelor, expertizelor şi procedurilor. Însă nici de data aceasta banii nu au fost suficienți pentru a putea fi finalizată.

O nouă rază de speranță vine acum de la autoritățile locale, dar rămâne de văzut de unde vor avea banii necesari pentru a redeschide complexul sportiv la capacitatea maximă și a-l reda sportului constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6254 secunde