Nori negri la… Marea Neagră. "Zgomotul armelor - război pe scară largă"

2410
Nori negri la… Marea Neagră.
Situația tensionată din regiunea Mării Negre, conflictul din Ucraina, tendințele expansioniste ale Rusiei, strategiile militare și geo-politice, toate aceste aspecte sunt cuprinse în fina analiză din rândurile de mai jos, realizată de un fost diplomat, absolvent al Academiei Navale și al Universității "Ovidius" din Constanța. 


Potrivit declarațiilor președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, Federația Rusă a dislocat în regiunile sale din Vest și Sud-Vest, în imediata vecinătate cu Ucraina, numeroase forțe militare de atac, inclusiv unități de rachete dotate cu rachete tactice Iskander: "În apropierea granițelor noastre se înființează unități de rachete dotate cu complexe Iskander, iar crearea unor forțe operative de atac pe direcțiile strategice Vest și Sud-Vest nu are nicio legătură cu apărarea Rusiei. Aceste forțe sunt destinate unui atac militar, atac pentru care Kremlinul se pregătește". 
"Amenințarea unui război pe scară largă din partea Rusiei nu este o simplă declarație, este cât se poate de reală, în special în lumina pregătirilor actuale pentru război ale inamicului. Pregătiri pentru un război de acest gen se desfășoară în prezent în regiunile ruse Smolensk, Voronej, Belgorod și Rostov-pe-Don, precum și în Crimeea", a declarat Petro Poroșenko. 
Alte elemente prezentate de șeful statului ucrainean: Rusia continuă să consolideze comanda Forțelor Strategice unificate Zapad/Vest, în cadrul căreia intră două armate unificate, un corp de armată de tancuri, forțe militare terestre, forțe militare aeriene, forțe militare anti-rachete etc. În cadrul Direcției Strategice Sud-Vest se consolidează Armata 8 unificată, care răspunde de organizarea a două corpuri de armată, dislocate în teritoriile ocupate din raioanele de est ale Ucrainei (Donbass). Rusia continuă procesul de militarizare a acvatoriului Mării Negre, iar în Crimeea a fost creată o puternică mare unitate care conține componente solide terestre, maritime și aeriene, ale cărei efective totale se ridică la cca 30.000 militari. 
Potrivit președintelui ucrainean, pe direcțiile în care se înregistrează amenințări potențiale au fost întărite forțele terestre, a fost consolidat sistemul de apărare antiaeriană, a fost mărit parcul de aviație și au fost suplimentate efectivele de luptă ale trupelor de rachete; a fost finalizată structura Forțelor Militare Navale, a fost creată Comanda Infanteriei marine, a fost întărită dotarea componentei de artilerie a apărării de litoral, a fost perfecționată infrastructura navală a Forțelor Militare Maritime în porturile din Marea Neagră și Marea Azov etc. 
La rândul său, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, Viktor Mujenko, a declarat că riscul unei agresiuni militare rusești este la cel mai înalt nivel din anul 2014 până în prezent. Potrivit acestuia, din luna septembrie 2018 ar fi crescut de peste două ori numărul de tancuri dislocate de Rusia la cca. 18 km de granița cu Ucraina. 
 
"Războaie hibride și destabilizări"  
Potrivit președintelui Ucrainei, totodată, în ultima perioadă Kremlinul pare a-și fi modificat planurile, trecând de la război la destabilizare: "Kremlinul testează în prezent noi mijloace hibride de atac asupra Ucrainei, în vederea destabilizării situației politice interne a țării". În acest sens, președintele Ucrainei apreciază că este nevoie de întărirea pazei principalelor obiective de stat. 
Mai mult, Poroșenko a declarat că "ar fi o greșeală să se creadă că apetitul Rusiei se rezumă la Ucraina. Războiul hibrid al acesteia are ca obiectiv modificarea radicală a configurației geopolitice a Europei". 
Anterior, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasilii Grițal, declarase că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din Ucraina prin intermediul unei "hărți religioase", organizarea de provocări prioritar în Donbass etc. Obiectivul prioritar al Moscovei ar fi, potrivit acestuia, destabilizarea maximă a situației operative, inclusiv prin atacuri asupra obiectivelor de cult în raioanele de est ale Ucrainei. Grițal a declarat că acest plan a fost deja convenit la nivelul Direcției regionale Rostov a Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse. 
Totodată, șeful Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Egor Bojok, a declarat recent că serviciile speciale din Federația Rusă ar fi primit 350 milioane de ruble pentru a realiza operațiuni de amestec în desfășurarea alegerilor parlamentare din Ucraina. Sumele vor fi cheltuite pentru fabricarea de "fake news", organizarea de promovări, presiuni politice asupra conducerii statului, atacuri cibernetice etc.
 
Aspecte colaterale: "război electoral"? 
O serie de experți independenți evidențiază că declarații de acest gen convin din punct de vedere electoral actualului președinte, în calitatea sa de candidat la funcția de șef de stat la alegerile prezidențiale din martie-aprilie 2019. 
Pe de altă parte, unul dintre principalii contra-candidați ai lui Petro Poroșenko la funcția de președinte, Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei, liderul formațiunii politice "Batkivscina/Patria", a declarat că președintele Poroșenko se face vinovat de "trădare de țară" și că va începe procedura de demitere din funcție a acestuia. Aceasta l-a acuzat pe președinte și pe apropiații săi de contrabandă cu produse militare. 


XXX  
Dincolo de retorici și interese electorale, potrivit experților ucraineni, în momentul de față imixtiunea rusă în campania electorală din Ucraina este privită ca pe o realitate incontestabilă. Evidențierea acesteia, precum și a războiului hibrid pe care Moscova îl exercită asupra Ucrainei, este benefică unora dintre candidați (d.e. Petro Poroșenko), în timp ce alții speculează hibele și eșecurile actualului sistem politico-administrativ intern din Ucraina, în special corupția, sărăcia, absența reformelor și absența unei viziuni privind dezvoltarea pe termen lung a Ucrainei (d.e. Iulia Timoșenko).  
Dr. Dorin POPESCU




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9161 secunde