Negocieri pentru un nou guvern. Stelian Ion, în cărţi pentru Justiție

1443
Negocieri pentru un nou guvern. Stelian Ion, în cărţi pentru Justiție - sus2-1607455298.jpg

Articole de la același autor

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat, marți după-amiază, că s-a format o majoritate „confortabilă” de 244 de deputați și senatori, împreună cu USR-PLUS și UDMR, la care se adaugă 16 parlamentari de la minorități, astfel că noul guvern va fi alcătuit până în ajunul Crăciunului.

Au început deja negocierile pentru formarea viitorului guvern de centru-dreapta, după ce președintele Klaus Iohannis i-a contactat telefonic pe liderii partidelor cu care PNL va forma Guvernul. Kelemen Hunor, Dacian Cioloș și Dan Barna au fost sunați de președinte, care a stabilit împreună cu aceștia să aibă o primă discuție aplicată la sfârșitul acestei săptămâni.

Negocierile pentru formarea unei noi majorități sunt conduse, la nivel declarativ, de președintele PNL, Ludovic Orban, însă președintele Klaus Iohannis este cel care și-a asumat acest rol. Iohannis i-a sunat, luni, pe Kelemen Hunor, pe Dan Barna și pe Dacian Cioloș pentru a se asigura că viitorul guvern va fi unul format din PNL, USR-PLUS și UDMR.

Acum, urmează perioada negocierilor, în care sunt scoase la bătaie cele mai importante funcții de conducere. Premierul va fi de la PNL, însă structura guvernamentală, ministerele și șefia celor două camere ale Parlamentului vor fi negociate între cele trei formațiuni politice.

Deocamdată, favorit pentru funcția de prim-ministru este Nicolae Ciucă, actualul premier interimar.

Negocierile dintre USR-PLUS și PNL nu încep însă cu dreptul. Faptul că Ludovic Orban și-a marcat deja scaunul de președinte al Camerei Deputaților, înainte de a se așeza la masa discuțiilor cu viitori parteneri de guvernare i-a scos din sărite pe aceștia, cu toate că celor de la USR-PLUS le-ar reveni funcția de președinte al Senatului.

„Problema e că mutarea lui Orban e practic o primă forțare a negocierii, pentru că trebuia discutată poziția de la președinția Camerei înainte să se arunce Ludovic pe scaun”, spun surse din USR-PLUS.

Structura guvernului, direct negociată

Prima discuție va fi despre structura guvernului. În acest moment, Executivul are 16 ministere și un post de vicepremier fără portofoliu. Președintele Klaus Iohannis ar prefera ca structura guvernamentală să rămână una redusă, însă o coaliție formată din trei partide ar putea duce la spargerea unor ministere astfel încât să fie acoperite toate solicitările.

Totuși, cei din USR sunt dispuși să meargă și pe actuala structură guvernamentală, atâta timp cât vor obține la negociere ministerele dorite.

De asemenea, USR consideră că ar trebui să primească mai multe posturi decât PLUS, în timp ce cei de la PLUS doresc ca împărțirea în sânul alianței să se facă egal - jumătate ei, jumătate cei de la USR.

Potrivit unor surse din interiorul formațiunii politice, USR-PLUS vrea cel puțin două ministere importante și alte trei ministere mai mici.

Printre ministerele importante pe care și le doresc sunt Ministerul Justiției - pentru Stelian Ion, Finanțe - pentru Claudiu Năsui, Dezvoltare sau Fonduri Europene - minister de care este interesat în cel mai mare grad fostul ministru Cristian Ghinea. În ceea ce privește împărțirea portofoliilor, în viitorul guvern, dacă va rămâne actuala structură, PNL ar putea avea opt ministere, USR-PLUS ar putea primi cinci și UDMR ar putea avea trei ministere. Rămâne însă de văzut care va fi rezultatul final!  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6624 secunde