Motivarea instanței. De ce a fost achitat Ludovic Orban

191
Motivarea instanței. De ce a fost achitat Ludovic Orban - orban-1494088578.jpg

Articole recomandate

Ludovic Orban a fost achitat, în primă instanță, pentru acuzațiile de corupție întrucât doi dintre magistrații Curții Supreme au considerat că politicianul nu s-a folosit de funcția din partid ca să obțină bani în campania pentru Primăria Capitalei. Cu totul altfel a văzut situația al treilea judecător din complet. Acesta a susținut că Ludovic Orban trebuie condamnat: interceptările și declarația denunțătorului confirmă că și-ar fi folosit nelegal influența de lider de partid.

Procurorii anticorupție au susținut că Ludovic Orban s-ar fi folosit de influența de lider al Partidului Național Liberal atunci când i-a cerut bani pentru campania electorală omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

"Probele administrate infirmă această susținere, dovedind faptul că, nici măcar aluziv, acesta (Ludovic Orban, n.r.) nu a "uzat" de influența dată de calitatea sa de lider politic", se arată în motivarea ICCJ.

În fața instanței, Tiberiu Urdăreanu a susținut că l-a perceput pe Ludovic Orban drept lider de partid, care ar fi putut avea influență asupra afacerilor viitoare.

Reporter: După aceste declarații, mai pot fi strângeri de mână cu domnul Urdăreanu?

Ludovic Orban: Suntem oameni. Suntem oameni, în primul rând.

Declarația omului de afaceri nu a fost credibilă pentru magistrații care au considerat că politicianul trebuie achitat.

"Modul familiar în care martorul (Tiberiu Urdăreanu, n.r.) i se adresează, începând cu formula de salut ("Hei, salut!"), tonalitatea discuțiilor, modul de adresare (la per tu, pe numele mic sau folosind diminutive sau apelative), lejeritatea discuțiilor, tematica abordată nu demonstrează existența vreunui raport de inegalitate între inculpat și martorul denunțător", mai arată judecătorii.

Achitarea a fost decisă de doi dintre cei trei judecători din complet. Al treilea a considerat că Ludovic Orban ar trebui condamnat la un an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei.

"Demersul inculpatului de a obține suma de 50.000 de euro de la martorul denunțător, cu motivarea menționată în rechizitoriu, a fost unul netransparent și nelegal, acesta folosindu-și influența funcției de conducere pe care o deținea: prim-vicepreședinte al unui partid politic", se arată în motivarea opiniei separate.

Procurorii au contestat achitarea, iar procesul se va relua la Completul de 5 Judecători de la instanța supremă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4583 secunde