Moscheea Carol I are nevoie de reparații capitale. Va aloca Primăria Constanța fonduri?

736

Articole de la același autor

Moscheea Carol I, punct de referință în istoria Constanței, este într-o stare avansată de degradare și are nevoie urgentă de reabilitare. Acesta este motivul pentru care Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, președintele Comisiei de Tineret, și consilierul Secil Cantaragiu, a înaintat Primăriei și Consiliului Local Constanța un proiect în vederea alocării de fonduri. 


Simbol al multiculturalității orașului Constanța, Moscheea Carol I "exprimă armonia conviețuirii dintre etnici musulmani și români", arată reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România. Construcția moscheii a început în 1910, la inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Dobrogea. Moscheea a fost proiectată de inginerul Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu și a intrat în manualele de specialitate pentru că la această construcție, ing. Gogu Constatinescu a folosit pentru prima dată în România betonul armat. Îmbinând elemente stilistice egiptene și bizantine, cu inserții arhitecturale românești, având ca model Moscheea Konya din Anatolia, Moscheea a fost inaugurată în 1913, în prezența familiei regale și a reprezentanților Cultului Musulman în România. 


Reparații minore de-a lungul anilor 
De-a lungul anilor, la Moscheea Carol I au fost realizate diverse reparații minore. Dar o reabilitare capitală este necesară, urgent. 
"Din puținele surse financiare de care au dispus și prin contribuțiile enoriașilor, Muftiatul a reușit să facă anumite reparații minore pentru a evita ca acest simbol al Constanței, construit de regele Carol I drept recunoștință adusă comunității musulmane de pe aceste meleaguri, să se închidă din cauza deteriorării. Moscheea Carol este un punct de atracție pentru turiștii sosiți în Constanța, dar mulți refuză să îi treacă pragul datorită stării în care se afla. Am depus un proiect în acest sens, prin care solicit alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea și punerea în valoare a acestei clădiri, una din cele mai cunoscute clădiri ale Constanței alături de Casino și Farul Genovez. Ea prezintă un potențial turistic ce poate fi valorificat prin taxe de acces și suveniruri", a afirmat consilierul Secil Cantaragiu. 


Vara, sute de turiști îi trec pragul 
"În adolescență, însemnând acum 15 ani, am avut șansa de a lucra ca ghid turistic al acestei Moschei. Un lucru de care voi rămâne mereu impresionat este covorul dăruit de către Abdul Hamid insulei Ada Kaleh. Istoria a făcut ca acest covor să ajungă în Moscheea Carol. 


Pentru mine a fost o experiență de neuitat, deoarece nu a existat zi în care sa nu fiu întrebat, de diversele comori ascunse în interiorul acestui simbol al Constanței. Vă pot spune, fără a exagera, ca într-o singură zi de vară pășeau prin porțile Moscheii în jur de 400 de turiști. 


Le povesteam despre legendele construirii Moscheii, a covorului din interior, a cupolei și a obiectelor sfinte puse la temelia ei. Pe chipul lor se putea observa fascinația pentru cultura orientală adusă la viață în Constanța de către Regele Carol. De aceea nu putem permite ca acest monument să fie lăsat uitării și trebuie sa intervenim cât mai repede pentru reabilitarea ei.
Turcii și Tătarii din Dobrogea vor avea mereu un respect față de Regele Carol I, ceea ce ne-a îndemnat să depunem acum trei săptămâni un proiect în consiliul local prin reprezentantul comunității turco-tătare Secil G. Cantaragiu, pentru omagierea lui Carol I și a celorlalți întemeietori ai Dobrogei Moderne (I.C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Remus Opreanu) , prin realizarea unor statui în orașul Constanța. Aducând toate aceste simboluri la viață ne vom asigura că generațiile ce vor urma vor cunoaște valorile și istoria acestei frumoase regiuni și își vor aprecia înaintași", a afirmat Harun Osman, președinte Comisia de Tineret a UDTR.


Reamintim că și Iusuuf Murat, șeful Cultului Musulman din România, a înaintat în luna februarie, mai precis pe 25.02.2019, către Primăria Constanța o adresă prin care solicita ajutor pentru salvarea acestui monument arhitectural și cultural. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3503 secunde