Ministrul Muncii: Pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității

210
Ministrul Muncii: Pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității - violetaalexandru-1588794783.jpg

Articole recomandate

Intenția noastră este să găsim toate soluțiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce privește cuantumul pensiilor și criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite, mai exact pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, conform agerpres.ro.


"Noi rămânem la principiul pe care l-am apărat întotdeauna și apreciem că nu există mai multe categorii de români, unii care au muncit toată viața și la final au o pensie pe criteriul contributivității, dar cu siguranță o pensie care le acoperă strictul necesar în ceea ce au nevoie, și alții pentru că s-au descurcat să-și promoveze legi speciale beneficiază de un regim aparte. Intenția noastră este să găsim toate soluțiile prin care să se revină într-un parametru de normalitate în ceea ce privește cuantumul pensiilor și criteriile pe baza cărora ele trebuie stabilite. Din păcate, nu gestionez eu activitatea din Parlament și optica pe care o au parlamentarii în promovarea unor asemenea acte normative și mi-e greu să răspund pentru o chestiune care privește un obiectiv politic al unui partid sau altul", a afirmat, miercuri seara, ministrul, la B1 TV.


Ea a subliniat că pensiile trebuie acordate pe principiul contributivității.


"Eu vă spun ce cred eu că trebuie să se întâmple într-o lume normală: pensiile trebuie să fie acordate pe criteriul contributivității. Atât cât ai muncit, atât cât ai reușit să muncești și să duci contribuții pentru pensia ta de-a lungul vieții active trebuie să se regăsească într-o pensie decentă, iar societatea are datoria să facă mai mult pentru acești oameni. Cei care s-au descurcat și au pensii speciale reprezintă o categorie susținută în plan politic prin adoptarea de legi speciale pentru beneficiile care sunt, practic, un plus față de ceea ce ei primesc pe criteriul contributivității și care sunt acoperite din bugetul de stat, adică din banii noștri, ai tuturor, inclusiv ai dumneavoastră.", a adăugat aceasta.


Întrebată dacă în situația actuală se mai pot mări pensiile cu 40%, așa cum este prevăzut în lege a se întâmpla la 1 septembrie, șeful de la Muncă a explicat că ministrul Finanțelor trebuie să prezinte mai întâi situația încasărilor la buget și, "dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînțeles că Guvernul o va face".


"În ceea ce mă privește, sunt în echipa guvernamentală cea care susține - și nu am o opoziție de partea cealaltă, ci toți colegii mei sunt conștienți - susține necesitatea creșterii pensiilor. Premierul este direct interesat de acest subiect și a făcut și declarații publice pe temă. Rămâne ca ministrul Finanțelor, așa cum s-a angajat, să prezinte această situație a încasărilor la buget, respectiv a situației pe care o avem la finalul acestei pandemii și, dacă se impune o comunicare publică în noile repere, bineînțeles că Guvernul o va face. Eu, personal, nu doresc să alimentez o stare de tensiune în populație, aruncând opinii, păreri, gânduri despre cum ar trebui să fie. Sunt și eu îngrijorată de evoluția lucrurilor în economie și pun umărul prin măsuri concrete pe care le luăm la Ministerul Muncii pentru a sprijini revenirea în activitate a agenților economici, a celor care muncesc în această țară și care generează venituri la bugetul de stat. Scopul nostru, și eu mi-am asumat să muncesc pentru atingerea acestui obiectiv, este să ajutăm sectoarele din economie să revină în activitate. Cei care vor rămâne închiși vor fi doar cei din anumite categorii și scopul nostru este ca această listă să fie cât mai scurtă, cu asigurarea măsurilor de protecție care să-i sprijinim pe toți cei care doresc să revină în activitate și să știți că nu sunt puțini...", a adăugat ea.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5248 secunde