Ministrul Lucian Bode, mesaj de la Mangalia: „Se fac pași importanți în dotarea structurilor MAI”

611
Ministrul Lucian Bode, mesaj de la Mangalia: „Se fac pași importanți în dotarea structurilor MAI” - fonddronagarda2-1617726820.jpg

Articole de la același autor

Garda de Coastă se dotează cu drone pentru a supraveghea zona de coastă de la Marea Neagră. După ce, în toamna lui 2020, polițiștii de frontieră au primit o dronă de mici dimensiuni, care este dirijată de la bordul navei amiral „Ștefan cel Mare”, marți, 6 aprilie, a fost lansat un nou serviciu, de data aceasta fiind utilizată o dronă de mari dimensiuni, model Camcopter S-100.

Oficiali din cadrul Poliției de Frontieră Române, cât și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în frunte cu ministrul Lucian Bode, s-au aflat marți, 6 aprilie, la sediul Grupului de Nave Mangalia, unde au participat la lansarea serviciului de supraveghere a frontierei maritime cu sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance -Remotely Piloted Aircraft System). De fapt, un sistem de pilotaj de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot, adică a dronelor.

Serviciul este operațional începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER S-100.

„Acest sistem este pus la dispoziție de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă”, au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă.

„De pornit, pornește! O să vedem și cum funcționează! De astăzi, Poliția de Frontieră are încă un instrument de monitorizare a spațiului de graniță, care va inspecta zona de coastă a Mării Negre, oferind informații importante pentru asigurarea securității frontierelor. Mă bucur să constat că se fac pași importanți în dotarea structurilor MAI, ceea ce va îmbunătăți răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

Anul trecut, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.

Sistemul folosea un concept de tip integrat care consta în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S. Datele colectate de la zboruri erau transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3607 secunde