Mii de maidanezi pe străzile din Constanţa. Primăria îi numără, dar nu îi adună

2328

Articole de la același autor

Autorităţile locale par încet-încet să vadă ceea ce de ani de zile strigă constănţenii din tot sufletul: străzile din oraş sunt pline de câini maidanezi, unii dintre ei periculoşi. Primul recensământ al câinilor fără stăpân scoate la iveală cifre uriaşe: peste 3.000 de câini ar fi liberi prin municipiu.

Opt voluntari ai Animal Society au numărat, la jumătatea lunii martie, nu mai puțin de 1.701 câini fără stăpân pe străzile Constanței. „Având în vedere faptul că la acea vreme temperaturile erau destul de joase și că multe patrupede încercau să găsească un loc în care să stea la căldură este foarte posibil ca numărul real al câinilor să fie de două ori mai mare”, dezvăluie, însă, reprezentanţii Primăriei Constanţa.



Identificarea s-a realizat cu ajutorul unei aplicații mobile cu care câinii au fost fotografiați și înregistrați într-o bază de date. „Informațiile obținute astfel vor contribui la stabilirea și organizarea planului de acțiune pe care Primăria Constanța îl va realiza împreună cu Animal Society şi locuitorii orașului pentru următoarea etapă a proiectului”, mai spun reprezentanţii Primăriei Constanţa.


Recensământul câinilor fără stăpân este o parte din proiectul „Efort comun pentru un viitor mai bun“ derulat de Primăria Constanța în parteneriat cu Animal Society care are ca obiectiv implicarea societății civile în stabilirea şi implementarea unui plan de măsuri uman, eficient, durabil în acest domeniu. Amintim că, în perioada 15 februarie - 12 martie, Animal Society a încheiat prima etapă a proiectului, respectiv campania de sterilizare gratuită. În acest interval, au fost aduse la clinică și sterilizate 721 de animale de rasă comună.



Mizerie, gălăgie şi pericol

Între timp, în oraş, haitele terorizează locuitorii din numeroase zone. „În zona Mamaia Nord, sunt din ce în ce mai mulţi câini. Nu poţi să ieşi cu copiii la plimbare, cu trotineta, cu rolele, cu bicicleta sau pur şi simplu, pe malul mării, căci este pur şi simplu înconjurat de zeci de câini. Latră, se ţin după tine. Nu s-a întâmplat să se repeadă la noi, dar te latră de cum parchezi maşina”, ne-a povestit Alina S., din Constanţa.

Plângeri au şi locuitorii de la blocurile noi din zonă, care sunt deranjaţi de patrupedele gălăgioase. „Fac mizerie pe trotuar, pe spaţiul verde, chiar şi în faţa blocului. Şi latră toată noaptea, nu te poţi odihni. Dacă ar fi unul-doi, ne-am mai obişnui, dar sunt mulţi, se bat între ei, se fugăresc, chelăcăie. Am numărat acum vreo câteva dimineţi opt dulăi chiar în faţa scării. Alţii erau în parcare, zici că stau în găşti şi îşi împart teritoriile. Sau poate chiar asta se întâmplă!”, ne-a declarat Sorin Ionescu.

În prezent, în municipiul Constanţa nimeni nu adună maidanezii de pe străzi. Serviciul de colectare va fi preluat de către societatea autorităţilor locale, SC Confort Urban, după ce consilierii au aprobat noul statut, în şedinţa de la finele lunii martie. Urmează achiziţia de maşini speciale, echipamente, dar şi angajarea de personal care să se ocupe de prinderea câinilor şi transportul lor la adăpostul de pe strada Vârful cu Dor.



„De câteva săptămâni, a apărut în spatele blocului, pe aleea Daliei, o căţea. Pare gestantă şi este foarte rea. Sigur a fost adusă de cineva aici şi lăsată. Pentru că avea şi o bucată de pătură şi un castron pentru apă. Altfel nu îmi explic cum a ajuns aici. Înainte să apară erau doar pisici, dar au dispărut. Măcar ele nu erau periculoase. Asta latră pe oricine trece şi este o zonă unde se joacă mulţi copii, mai ales acum că s-a mai încălzit. Stă ascunsă pe sub maşini şi iese la ei. Deja au început să se teamă de ea. Nu ştiu unde să sun şi pe cine să chem să o ia de acolo. Dacă face şi pui, va deveni mai agresivă şi nu e normal să stăm cu un asemenea pericol în spatele blocului”, ne-a spus Nina P., din cartierul Casa de Cultură.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5063 secunde