Măscărici, "armata roșie" și varianta surpriză! Cine îi poate uni pe români pentru a ieși din mizerie

1838
4
Măscărici,
Criza politică prin care trece România la ora actuală, căreia - personal - nu îi văd o soluție fericită imediată, mi-a amintit de o filă din istoria națiunii, cu precizarea că personajele de atunci au infinit mai multă prestanță decât măscăricii pe care îi vedeți astăzi în fața camerelor de luat vederi. O similitudine ar putea exista și de ea s-ar putea lega speranțele românilor. 


Așadar, încep cu fila de istorie, dau timpul înapoi și mă opresc la anul 1866, când, intrat în conflict frontal cu partidele politice, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul Unirii Principatelor Române, a fost silit să abdice. Totul în condițiile în care Cuza chiar deschisese drumul spre reforme, cu prețul de a-și pune în cap "greii" contemporaneității. Cum așa? Iată explicația. 


A dat legea secularizării averilor mănăstirești, prin care a trecut terenuri agricole, păduri, construcții și alte averi din proprietatea Bisericii în proprietatea statului. A introdus impozitul pe veniturile bisericilor, ceea ce nu avea cum să fie pe placul clericilor. 


Pe de altă parte, a făcut reforma fiscală, introducând impozitul personal, reforma culturală, înființând prima universitate, la Iași, și mai ales reforma agrară, împroprietărind sute de mii de țărani cu terenuri agricole și locuri de casă. De altfel, această decizie i-a fost fatală din punct de vedere politic, pierzând complet sprijinul partidelor, chiar și pe cel al prietenilor care i-au fost alături în momentele realizării Unirii. 


În acest context de criză majoră, Cuza a fost silit să abdice, în locul său fiind adus un principe străin: Carol I, deschizându-se astfel o nouă etapă în istoria României, cea marcată de existența Casei Regale, suprimată grosolan de venirea comuniștilor la putere. 


Măscăricii de astăzi nu au anvergura domnitorului. Cu un dispreț total față de popor, și-au văzut doar de interesele de clan și atât. Unde văd, totuși, o similitudine? Și atunci, și acum exista/există o profundă criză politică, societatea internă fiind măcinată de corupție, iar soluția a venit din… exterior. Acesta este punctul în care doream să ajung. 


Scriam, chiar undeva la mijlocul anilor 2000, că o soluție pe care o văd pentru ieșirea din marasmul ce a cuprins națiunea română ar fi "repatrierea" specialiștilor plecați să-și facă o viață mai bună peste mări și țări. Avem români geniali, care performează în diverse domenii: administrație, medicină, IT, economie, educație, securitate, navigație etc. Activează în mari instituții publice mondiale sau corporații de prestigiu, fiind unanim apreciați. Au acumulat experiență, dar și bani, astfel încât să nu mai fie tentați să recurgă la compromisuri ori inginerii financiare generatoare de șpăgi și bani negri. 


Se ridică însă cel puțin două întrebări? De ce ar reveni acești oameni în mizeria de acasă? Și cine îi unește, cine interpretează rolul liderului, cine este catalizatorul energiilor? 


La prima întrebare, răspunsul ar putea fi următorul: pentru a salva țara și a oferi copiilor noștri un viitor frumos, la noi acasă. La cea de-a doua, nu găsesc răspuns. De la Țiriac, care a fost întrebat o dată și a spus nu, și până la Cioloș, absolvent de Agronomie pe vremea lui nea Nicu, nu văd niciun lider, aceasta fiind, cel puțin din punctul meu de vedere, marea suferință a națiunii. 


Românii - mă refer la cei cu raționament, nu la "armata roșie" de asistați social - ar urma pe cineva, dar cine să fie conducător? Orban, Turcan, Băsescu, Barna? Țărăniștii sunt "morți" demult, Tribunul e oale și ulcele, Isărescu are misiunea lui, la banii națiunii. Pe Liviu, Olguța și Găbița îi vedeți acum în acțiune, iar Klaus nu are forță de a se lupta cu sistemul. Nici n-am avut așteptări prea mari de la el… 


Până să-l găsim pe Mihai Viteazu care să ne unească și să ne reprezinte interesele, rămânem la scenariile noastre: va fi acceptat noul premier, se va ajunge la suspendarea președintelui, se va dizolva Parlamentul, vom avea alegeri anticipate? 
Personal, nu cred că alegerile anticipate ar fi soluția. Pun prinsoare că, dacă alegerile ar avea loc mâine, PSD își va consolida poziția și va câștiga cu un scor zdrobitor. Sunteți sau nu de acord cu mine? 


P.S. - Românii sunt sentimentali. Trăiesc intens momentele cu impact emoțional, gen Colectiv ori funeraliile Regelui Mihai, dau în clocot, apoi se sting. Ați mai auzit cuvântul monarhie în spațiul public? Credeți oare că o eventuală candidatură a principesei Margareta la președinția României ar fi încununată de succes? 


Comentează știrea

DODO
18 ianuarie 2018
istorie comunista

autorule istoria pe care o invoci este partial contrafacuta Alegem din ea numai ce ne convine inca ne scremem sa ne demanstram originea daco-romana Sinteti depasiti In revista Historia puteati citi marturiile marilor istorici contemporani care povesteau cum aveau sarcina de partid sa dacizeze totul Personal am vazut imediat dupa revolutie un interviu cu arheologul care a restaurat Sarmisegetuza si care marturisea ca a cosmetizat-o la ordin sa concureze Stonehenge-ul englezesc care era la moda Asisderea cu Burebista pe care nu-l revendica nimeni l-am adoptat chiar daca a fost mentionat la sud de Dunare Mihai care a fost grec cu tata la nastere de peste 80 ani si care defapt si-a lichidat finantatorii turci nu din patriotism Stefan care in hrisoavele vremii apare ca partener de jafuri alaturi de tatari in incursiunile din Polonia sau transilvania si care avea pact cu ei nu victorii Vasluiul a fost mentionat ca un incident la granita imp otoman,, atit etc etc si ajungem la Cuza care chiar are merite de modernizare a tarii dar inaine a fost Mavrocordat (fanariot ) Din pacate Cuza a fost si profund corupt ( ati auzit de ,, camarila lui Cuza ,, ) si afemeiat ( arestat in patul amantei ) Asa ca la moralitate .. Se poate face ceva fara moralitate ? DA ! a demonstrat-o Dragnea : hotie si minciuna la nivel de stat Ne place sau nu asta ne este istoria Vorba istoricului Berindei : ,,romanii sint jenati de startul tirziu din istorie si au un complex de inferioritate ,, Toata istoria ne-am petrecut-o in peschesuri , hotie si temenele Nu sariti ! sint olteano-muscelean Nu bozgor nici sorosist doar ca urasc minciuna Cine nu crede sa citeasca

unul
18 ianuarie 2018
tu nu meriti sa te numesti roman

Istoria noastra nu se invata din revista Historia, unde oricine poate sa scrie, daca abordeaza teme agreate de redactie (va multumesc pentru ca ati dat destule exemple, intrucat ilustreaza directia ideologica a acestei asa-zise fituici - Historia), ci din surse mai documentate si muuuult mai credibile, de exemplu: Istoria Românilor de Nicolae Iorga sau mai recent, de Constantin C. Giurescu,

Răspuns la: istorie comunista
Adăugat de : DODO, 18 ianuarie 2018
autorule istoria pe care o invoci este partial contrafacuta Alegem din ea numai ce ne convine inca ne scremem sa ne demanstram originea daco-romana...
DODO
18 ianuarie 2018
unul ... mai naiv

Articoele pomenite din Historia nu sint scrise de ziaristi afiliati ci de istorici de meserie romani inca contemporani pe care nu-i poti contrazice si erau multi Plus interviul de la tvr1 Perioada Iorga si Giurescu era de constructie a istoriei noastre ca urmare a perioadei pasoptismului si Vertei romanesti cu latinizare si frantuzire disperata Soc ! unul din publicisti a fost chiar fiul lui Giurescu -Dinu Daca ai ramas la mama Decebal si tata Traian inseamna ca esti un patriotard limitat Iti sugerez ceva mai credibil : originea vlaha a pop nostru Citeste -l pe Djuvara si vei avea surprize placute E greu dupa ani de indoctrinare sa vezi altfel dar fa un efort si consulta si alte surse A fi roman neaos inseamna sa accepti manipularile ? daca da atunci se explica de ce am ajuns in situatia de acum

unul
19 ianuarie 2018
mai multe

Djuvara este acum la moda, dar aceasta nu inseamna ca detine si adevarul. Dupa cum nici latinistii nu il detineau, dar erau la moda in vremea lor. Nu este nici o rusine sa fii patriot. Ca exemplu extrem, ungurii il considera erou pe Horty. In antiteza, noi de ce trebuie sa ne ponegrim trecutul, urmasii, realizarile, esecurile? Nu inteleg patima asta la unii (poate chiar dumneata), o fi vreo boala mai moderna, dar nu-i bai, trece pe masura ce inaintezi in varsta. Stiti de unde vine boala asta? Din perioada comunista, cand la vreo greseala, trebuia gasit si infierat vinovatul. In loc sa se gaseasca o solutie si sa se rezolve problema, sa se asume eroarea si sa se invete lectia. Asa ca, degeaba tot ponegriti trecutul, mentalitatea, biserica etc. Nu astea tin societatea in loc. Sunt doar scuze. Trecutul e dus demult. Noi traim in schimb acum si proiectam societatea pentru viitorul. Si inca ceva: in ultimii 15 ani, ati fost la vot? Colegii, familia, rudele au fost la vot? Daca nu, atunci stiti cine e responsabil. Intrebarea este desigur retorica, nu se refera strict la dvs, ci la toti cei pe care i-a durut undeva de treaba asta si astfel au permis sa ajunga proștii in functii de conducere si mai rau, sa faca prostii din acea pozitie de autoritate. (ca sa il parafrazez pe Nicolae Steinhart). Daca tot ne intreaba autorul de lideri, eu spun ca n-ar fi rea d-na Kovesi in fruntea statului - ca presedinte sau prim-ministru. (Acum astept injuraturile si insultele.)

Răspuns la: unul ... mai naiv
Adăugat de : DODO, 18 ianuarie 2018
Articoele pomenite din Historia nu sint scrise de ziaristi afiliati ci de istorici de meserie romani inca contemporani pe care nu-i poti contrazice...
Pagina a fost generata in 0.487 secunde