Mangalia și sudul litoralului - cum vede turismul primarul Cristian Radu

Duminică, 07 Iulie 2013, 15:36
514
În ultimii ani, sudul litoralului românesc a avut mult de suferit din cauza lipsei investițiilor, dar și a scandalurilor care au măcinat administrația locală din Mangalia. Această situație promitea însă să se schimbe odată cu alegerile locale de anul trecut, după ce Cristian Radu a câștigat funcția de primar. Noul edil, încă de la început, și-a stabilit ca principală prioritate turismul. Despre modul în care sunt pregătite stațiunile din sud și despre ce surprize vor avea parte turiștii, am stat de vorbă cu primarul Cristian Radu.

- Cum s-a pregătit, anul acesta, Mangalia pentru sezonul estival?

- Încă din toamna anului trecut am format câte o comisie de specialitate pe fiecare stațiune, alcătuită din consilieri locali, reprezentanți ai Primăriei și agenți economici. Au urmat o serie de inspecții în toate stațiunile din sudul litoralului pentru a identifica și rezolva problemele zonei. Dorim un parteneriat echitabil cu hotelierii și agenții economici implicați în turism. Însă, nu toți au înțeles că mai trebuie să și investească și să ofere servicii turistice de calitate. De aceea, am conceput un Regulament privind comerțul stradal în stațiuni pentru o mai bună colectare a impozitelor și taxelor pe durata sezonului și pentru respectarea normelor urbanistice impuse de CL. Pe partea economică, facem demersuri pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul local. Până anul trecut unii agenți economici plăteau taxe derizorii pentru activele deținute sau, mai grav, nu plăteau niciun impozit. În prezent, verificăm toate contractele încheiate de administrația locală până anul trecut. S-au dat zeci de hectare prin diverse contracte de concesiune, închiriere sau asociere, veniturile bugetului local reprezen-tând sume infime. Vom anula tot ce este ilegal pentru a reîntregi patrimoniul municipalității. La acest moment, sunt peste 220 de agenți economici care se află în procedură de verificare și stabilire a obligațiilor de plată către bugetul local.

- Ce surprize le veți pregăti turiștilor în această vară?

- Vom revigora turismul prin crearea de evenimente menite să atragă turiști. Un prim pas a fost făcut, odată cu organizarea evenimentului prilejuit de Sărbătorile Pascale. Alte evenimente organizate special pentru cei care preferă destinațiile turistice de la noi sunt: "Mangalia Air Show" - un spectacol aviatic cu participarea unor piloți acrobați de prestigiu, eveniment ce va avea loc în perioada 13-14 iulie; "Mangalia Drift Grand Prix" - eveniment organizat pe toată durata verii, în zona dintre Saturn și Venus, care va fi o combinație între sportul cu motor și entertainment, manifestare ce va atrage un număr mare de turiști români dar și străini, obișnuiți cu spectacole de acest gen.

Tot pe cordonul Saturn-Venus, va fi amenajată o zonă pentru organizarea de spectacole și concerte în aer liber. Locația se va numi Black Sea Arena și va găzdui până la 100.000 de oameni, având una dintre cele mai mari scene din sud-estul Europei. Primul eveniment de amploare va fi pe 13-14 iulie, respectiv Liberty Parade, urmat de concertul Europa FM. În aceeași locație vor concerta, în această vară, trupe și artiști celebri la nivel internațional.

Pe 15 august, de Sfânta Maria, vom organiza, împreună cu reprezentanții Armatei, în Portul Turistic, un spectacol dedicat Zilei Marinei. În intervalul 22-25 august se va organiza Festivalul Callatis, eveniment la care Primăria Mangalia este partener. Apoi, între 30 august - 1 septembrie avem ca proiect organizarea Festivalului Antic Callatis.

În perioada 30 august - 8 septembrie, sunt programate mai multe evenimente cu prilejul Zilei Mangaliei, care se va sărbători de Sfânta Maria (8 septembrie). Astfel, dorim să organizăm Festivalul Multietnic, în colaborare cu ANTREC, Festivalul de Teatru FRINGE, precum și o procesiune religioasă, prilejuită de aducerea Brâului Maicii Domnului, din Grecia, pe data de 8 septembrie.

Ca și concluzie în privința evenimentelor, dorim ca turismul să fie un motor de dezvoltare economică în sudul litoralului. Cu siguranță, sezonul următor se vor vedea mai multe schimbări pozitive în sudul litoralului.

- Știm că este prea din scurt să discutăm despre măsuri concrete, de când sunteți pri-mar, în reabilitarea turismului în stațiunile din sud. Care este proiectul dvs. privind turismul?

- În primul rând trebuie să vorbim despre un turism civilizat, la standarde europene. Nu putem avea pretenții să readucem turiștii străini, dacă nu le oferim condiții decente. Pentru asta este nevoie de continuarea investițiilor în infrastructură, respectarea reglementărilor privind comerțul stradal și nu în ultimul rând repunerea în circuitul turistic a unităților de cazare abandonate în ultimii zece ani. La acest punct surprizele plăcute au început să apară, în sensul că deja s-a reabilitat un hotel din Venus și tot în această stațiune s-a inaugurat recent un hotel de 5 stele. Deci se poate.

- Pe ce atuuri va miza turis-mul din sudul litoralului, în competiția cu stațiunea Ma-maia și litoralul bulgăresc?

- Vă spun foarte clar că noi nu concurăm cu nimeni în domeniul turistic. Avem propria identitate și vom repune în valoare atuurile zonei, vom face campanii de rebranding și vom reuși să revitalizăm sudul litoralului. Mizăm pe turismul balnear pentru că în Mangalia avem 10 izvoare cu apă sulfuroasă, mizăm pe turismul de familie pentru că avem stațiuni pline de verdeață, parcuri și zone speciale pentru petrecerea timpului liber. Mizăm de asemenea pe creșterea numărului de turiști prin crearea de evenimente, așa cum am vorbit deja. Avem multe monumente istorice pe care turiștii sunt așteptați să le viziteze. În concluzie, este doar o chestiune de timp până când stațiunile din sudul litoralului își vor recăpăta statutul de perle ale litoralului românesc. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.581 secunde