Ludovic Orban anunță reluarea producției vaccinului antigripal la Institutul Cantacuzino

238
Ludovic Orban anunță reluarea producției vaccinului antigripal la Institutul Cantacuzino - orban-1587627772.jpg
Laboratorul de la Institutul Național "Cantacuzino", unde se fac testări pentru COVID-19, poate efectua zilnic 500 de teste, capacitate care ar putea fi dublată în caz de necesitate.


"Am efectuat o vizită la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru a vedea, alături de domnul ministru al Apărării și de domnul ministru al Sănătății, situația de la institut. Ne-am pus la curent cu situația și cu proiectele Institutului ‘Cantacuzino’. (...) În privința laboratorului unde se fac testări pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de teste pe zi, care poate fi crescută în funcție de necesități", a afirmat Orban.


El a precizat că această capacitate de testare ar putea crește până la 1.000 de teste pe zi.


Premierul Ludovic Orban a ajuns joi dimineață la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", fiind însoțit de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.




Măștile de protecție
 
- Am discutat această chestiune cu privire la purtarea măștii. Este importantă pentru că reduce posibilitatea de infectare. Preocuparea noastră a fost să susținem producția internă de măști chirurgicale. Facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Vom încerca să asigurăm capacitatea deplină. Pentru persoanele cu posibilități reduse vom încerca să asigurăm, nu contra cost.


- Eu sper să creștem această capxcitate. Va trebui ca până la 15 mai să producem cantități semnificative. Unifarm de exemplu are deja canitități mari, peste 4 milioane de măști chirurgicale. La ora actuală stăm mult mai bine. Sigur, obligația de a purta măști va crește cererea.


Planul de relansare a economiei
 
- Stabilim un plan de evaluare a fiecărei măsuri restrictive care a fost impusă. Când vom avea o evaluare privind impactul economic, evident vom anunța. Oricum, vom anunța eliminarea restricțiilor cu un timp înainte.


Există o dezbatere serioasă privind utilizarea de aplicații. Oricum ne îndreptăm spre finalul stării de urgență, urmează să se facă analize cu privire la contextul epidemiologic. Și dacă vor exista aplicații, că sunt 19 țări care le folosesc, ele vor fi folosite cu acordul expres al cetățenilor.


- Orice decizie pe care o ia România trebuie văzută în context european. 


Șomajul tehnic nu mai e de actualitate


- Șomajul tehnic nu mai e de actualitate, pentru că ne apropiem de finalul perioade de urgență, iar mare parte din bugetari sunt în prima linie. Pentru prima perioadă noi avem resursele, ele vor fi susținute de bugetul UE alocat pentru România.


- Trebuie să evaluăm toate reursele pe care le putem utiliza. 


Reluarea cursurilor de învățământ 


- Această decizie o vom lua împreună cu ministrul Sănătății, cu președintele, după 15 mai.


 
Institutul Cantacuzino poate să sprijine autoritățile locale - atât Ministerul Sănătății cât și direcțiile de sănătate publică - în diagnosticarea infecției cu SARS-COV2.


Într-un interviu acordat recent pentru emisiunea Pro Patria, colonelul Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino, spunea că specialiștii de la acest institut ar putea procesa aproximativ 250 de probe pe zi. Acum, această capcitate a ajuns la 500 de teste pe zi, iar premierul Orban a subliniat că, în caz de nevoie, s-ar putea mpri la 1000 de teste zilnice.


Pe de altă parte, comandantul Institutului Cantacuzino a subliniat faptul că producerea unui vaccin împotriva epidemiei cu noul coronavirus este un proces destul de complicat.


Sursa: stirileprotv.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4857 secunde