LIVE TEXT / Iohannis, principalele declarații de presă

260
LIVE TEXT / Iohannis, principalele declarații de presă - bigdeclaratiedepresa290520194-1559740727.jpg
Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă la ora 16.00, la finalul consultărilor cu partidele politice parlamentare pentru stabilirea "direcțiilor de acțiune" necesare punerii în aplicare a referendumului pe justiție din 26 mai. 


Iată principalele declarații ale președintelui Iohannis:


"S-a încheiat și numărarea voturilor de la referendum și consultările cu partidele.


La acest referendum s-au prezentat 8 milioane de români, din care 6,5 milioane de voturi au fost Da la ambele întrebări. Un rezultat peste așteptări.


Este clar că rezultatele referendumului trebuie transpuse în legislație - legislație care interzice amnistie și grațeiere pentru corupți și interzicerea OUG pe justiție.


În realitate, acesta e rezultatul de bază, însă trebuie să înțelegem bine importanța acestui vot al românilor.


Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene abordate în campanie de PSD-ALDE.


Noi nu am ajuns întâmplător în UE, noi am dorit să fim în UE și vrem să facem parte din acest spațiu european care se bazează pe principii și valori, vrem stat de drept și legi bune în domeniul justiției.


Toți politicienii trebuie să creeze posibilitatea ca totți românii să voteze. Ceea ce s-a întâmplat în străinătate este îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil.


La consultări am constatat că majoritatea sunt de acord că trebuie implementate rezultatele referendumului.


În consecință, pentru a valorifica acest vot am decis să invit partidele parlamentare să semnăm un acoord național pentru consolidarea parcursului european al României - un pact politic - care conține transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațieerii și a interdicției de adoptare a OUG și a măsurilor necesare integrității, revizuirea legilor justiției, inclusiv a Ordonanțelor, în acordc au avizele Comisiei de la Veneția.


Adoptarea modificărilor la Codurile penale numai cu respoectarea avizelor Comisiei de la Veneția.


Cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație măsuri pentru exercitarea drepturilor depline de vot.


Acest acord va fi trimis imediat partidelor.


Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna un acord național", a pus Iohannis.

Marți și miercuri, Iohannis s-a întâlnit cu liderii partidelor parlamentare pentru stabilirea "direcțiilor de acțiune" necesare punerii în aplicare a referendumului pe justiție din 26 mai. Ultima delegație care a intrat la discuții cu președintele a fost, de la ora 15.00, cea a PSD, condusă de Viorica Dăncilă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5519 secunde